Reklāma

Drosmīgais bruņinieks
lancelot

Kalpi (arī ieročnesēji) lielākoties ir stilizēti reālu cilvēku portreti. Lai gan pēc nosaukuma kalps ir it kā zemāko aprindu pārstāvis, kāršu pasaulē tas ir piedzīvojumu meklētājs, kas ne vienmēr ievēro likumus, toties kuram ir svešas tādas īpašības kā alkatība un viltus.

Par ercenu kalpu tika izraudzīts Etjēns de Vinjels – vēsturiski zināma personība, kas dienēja Kārļa VII armijā. Pats sevi Etjēns sauca par La Iru, ko var tulkot kā “niknums” vai “suņa rūkšana”. Un ne jau bez pamata – viņš bija teicams karavīrs, pat neapdomīgi drosmīgs un ar asu mēli. Kādu laiku viņš bija Žannas d’Arkas padomnieks un, līdzīgi Tilam Pūcesspieģelim, Vilhelmam Tellam un Robinam Hudam, iespiedies tautas atmiņā gluži kā folkloras varonis. Šā cilvēka tēls izrādījās tik pievilcīgs, ka bez konkurences ieņēma ercenu kalpa vietu. Spēlmaņi mēdzot teikt, ja uz rokām ir ercena kalps, ir vērts riskēt.

Par pīķu kalpa prototipu kļuva dāņu nacionālais varonis Ogijers. Kā liecina vēsturiskās hronikas, neskaitāmās kaujās pašās karstākajās cīņu vietās viņš cirtis ceļu vienlaikus ar diviem zobeniem, un visā Eiropā neviens cits karotājs nav spējis ar viņu sacensties. Iespējams, tieši šīs sava pārākuma apzināšanās dēļ pīķu kalpa tēlā nav manāmas pat niecīgas ļaunuma iezīmes. Jāpiebilst, ka ar pīķu kalpu saistās kāds gana patīkams kāršu spēles ticējums: uzskata, ka spēlmanis, kuram bieži izkrīt pīķu kalps, ilgi saglabās jaunību. Kāpēc? Kā vēsta leģenda, drosmīgais cīnītājs bija fejas Morganas līgavainis, un mūžīga jaunība viņam tika pasniegta kā kāzu dāvana.

Reklāma

Par kāravu kalpa prototipu vispirms kļuva Kārļa Lielā radinieks itālis Orlando, kura atriebīgā daba vēlāk viņam atspēlējās un kāršu kavu nācās pamest. Viņa vietu ieņēma Hektors de Marē – viens no Apaļā galda bruņiniekiem un sera Landselota pusbrālis. Tiesa, Hektora dižciltība un cēlums slikti sader kāravu ieročnesēja slikto slavu, bet acīmredzot bruņinieks ar to itin labi tiek galā, ja jau tik ilgi turas šajā “postenī”.

Par kreiču kalpu kļuva pats sers Lanselots. No visām kalpu kārtīm sākotnēji šī bija pati spilgtākā, taču ar laiku kreiču ieročnesējs zaudēja savu grezno kamzoli un bultu ar aso uzgali, kas apliecināja viņa augsto meistarību šaušanā ar loku.

Par kreiču kalpu kļuva pats sers Lanselots. No visām kalpu kārtīm sākotnēji šī bija pati spilgtākā, taču ar laiku kreiču ieročnesējs zaudēja savu grezno kamzoli un bultu ar aso uzgali, kas apliecināja viņa augsto meistarību šaušanā ar loku.

Toties “veiksmīgās” kārts slava joprojām saglabājusies un tiek uzskatīta par labu zīmi, kuru spēlmaņi skaidro šādi: neskumsti par zaudējumu, turpini spēlēt, un veiksme neizpaliks!

Starp citu, XIX gadsimtā spēlmaņu ērtībām kāršu personāži tika līdz pusei apcirpti, un tēla lejasdaļu ieņēma augšējās daļas spoguļattēls.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu