Foto - Pixabay
Reklāma

Maize ir tradicionāls produkts daudzām tautām, tā ir paglābusi no bada ne vienu vien cilvēku paaudzi. Taču, neraugoties uz visām tās priekšrocībām – uzturu, aromātu, garšu un tradīcijām, tā ir kaloriska, satur lipekli un dažādas piedevas.

Arī paši milti ir ļoti atšķirīgi no tiem, kādi tie bija pirms dažiem gadsimtiem. pirms pāris gadsimtiem. Ja dažādu iemeslu dēļ jums ir nepieciešams samazināt maizes patēriņu vai pilnībā aizstāt to savā uzturā, ir vairākas alternatīvas.

Ja jums nepieciešams zaudēt svaru: meklējat maizes aizstājēju.

Baltmaizi, par kuru visvairāk sūdzas, var aizstāt ar pilngraudu maizi, pievienojot rupja maluma miltus, rudzu vai griķu miltus, auzu pārslas, rīsus. Tie ir mazāk kaloriju saturoši varianti, kuros ir vairāk noderīgu aminoskābju, nepiesātināto tauku, minerālvielu un vitamīnu sastāvdaļu. Turklāt auzas, griķi vai rīsi nesatur lipekli.

Reklāma

Noderīgas būs no rīsu miltiem gatavotas kūkas, kliju maize, tās bezrauga varianti, galetes, diētiskās maizes vai plānas armēņu maizes lavašs.




Svarīgi ir tikai pievērst uzmanību produkta sastāvam, lai tajā nebūtu E piedevu, cietes un augstākās kvalitātes miltu.

Lielisks kviešu miltu aizstājējs ir pākšaugi, īpaši aunazirņi. Vārītus aunazirņus biezeni sajaucot ar glāzi ūdens un olu, var pagatavot gardus un veselīgus plācenīšus. Maisījums ir jācep, pirms tam izveltnējot plānā kārtiņā uz cepšanas paplātes.

Ja nepieciešams aizstāt maizi sviestmaizēs, derēs plānas siera šķēles un aisberga vai citu salātu lapas. Var izmantot arī papriku, kas ar rullīti viegli izveltēta, līdz ir mīksta.

Var izmantot abās pusēs apgrauzdētas baklažānu šķēles. Sagriežot gareniski, apcepot, pildot ar sieru, tomātu, gaļas vai mājputnu gaļas gabaliņiem, iegūst lielisku sviestmaizi.

Kotletēm maizi var aizstāt ar rīvētiem kartupeļiem – tos pievieno neapstrādātus maltai gaļai un vārītus – zivīm.

Var izmantot rīvētu kabačus vai kāpostus. Ja nepieciešamas sātīgākas iespējas, var lietot rīsus, cieti, auzu pārslas vai vārītas grūbas, kas sasmalcinātas blenderī.

Maizi var aizstāt ar vārītiem nevārītiem (bet ne parastiem) rīsiem. Cietā apvalkā saglabājas visas derīgās īpašības. Derēs arī brūnie un sarkanie rīsi.

Maizi var aizstāt ar cieto kviešu šķirņu makaroniem, kas vārīti al dente (nedaudz maz vārīti). Tajos ir daudz olbaltumvielu un lipekļa, bet maz cietes.

LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

LifeHacks: Kāpēc vērts kotlešu masai pievienot minerālūdeni?

LifeHacks: kā izvēlēties labākās krabju nūjiņas salātiem?

LifeHacks: Kā glabāt putraimus, lai tajos neieviestos kukaiņi?

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu