Kadrs no video
Reklāma

“Abi divgadīgie lāči ir aizsargājami dzīvnieki Latvijā, bet mana ģimene un mani bērni – nav aizsargājami?” ir neizpratnē Vijciema pagasta “Silnieku” māju saimniece Agnese Dzene. Pēc abu lāču vairākkārtēja apciemojuma ģimene bija spiesta pamest savas iekoptās lauku mājas un pārcelties uz dzīvi Valkā, vēsta portāls www.ziemellatvija.lv.

Arī Agneses kaimiņi no “Bērzkalnu” un “Aleju” mājām jūtas apdraudēti, jo lāči ar pabijuši arī šajās iekoptajās lauku sētās.

Kā dzīvot tālāk Vijciema pagasta iedzīvotājiem, kā valsts iestādēm pierādīt, ka cilvēku drošība un apdraudēta un ko savos sirojumos paveikuši lāči, lasiet 1. oktobra laikrakstā “Ziemeļlatvija”.




Reklāma

Valkā, Igaunijas pierobežā, septembrī vairāku māju pagalmus apmeklē divi lācēni, kuri meklē ēdienu atkritumu tvertnēs un mielojas ar plūmēm un āboliem dārzos. Tā kā dzīvnieki no cilvēku tuvuma nebaidās, izskanējuši viedokļi, ka aptuveni divus gadus vecos lāčus varētu nomedīt.

“Re, tā plūmīte. Kaimiņiene ieskrēja iekšā, jo viņai bija bailes, arī mans bērns un sieva; protams, pirmās emocijas bija bailes,” sastapšanos ar dzīvniekiem apraksta “Aņņu” māju saimnieks Andrejs Kalniņš, rādot aiz sētas augošo plūmi, kurā todien bija uzrāpies viens no lāčiem, kamēr otrs mielojās ar zemē nokritušajām plūmēm.




“Viņi apstaigāja manu sētu visriņķī, tad aizgāja pie kaimiņienes, atrada plūmītes. Diezgan ilgi bija, kamēr tie mednieki atbrauca. Un secināja, ka viņi nedrīkst lāčus aiztikt, tad viņš vēl aizbrauca uz māju paņemt šaujamo, lai paskatītos, kāda būs reakcija,” stāstīja Kalniņš. Šāviens lāčus aizbaidīt nepalīdzēja.

“Viņiem nav tādu baiļu izjūtu, nav pieredzes tādas. Es ar medniekiem runāju. Viņiem nav šīs pieredzes, viņi netiek medīti, viņi ir divgadīgi. Un es pēc tam paskatījos krievu video par lāčiem, tad viņi par meža saimniekiem kļūst trešajā gadā. Nu, tad mēs šobrīd domājam, kas būs tajā trešajā gadā, jo viņi reāli pie cilvēkiem nāk. Viņi ir pieraduši, viņi nereaģē uz trokšņiem, jo bija viņi aizgājuši pāri tiltam uz mājām “Dzirnavkalni” un tur pa ābeļdārzu saimniekoja. Tur dauzīja ar kastroļiem un pannām, kā krievi ieteica, bet tas viņiem neko neizteica. Viņi paskatās un viss, un turpina savas darbības,” klāstīja saimnieks.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu