Cepeškrāsns, mikroviļņu krāsns, multivāres katls, parasts katls vai tējkanna vienādi labi tiks galā ar uzdevumu sagatavot sterilizētas burkas ziemas krājumu uzglabāšanai, konservēšanai un marinēšanai.
Sterilizācija ir vajadzīga, lai burkās nepaliktu nevēlami mikroorganismi. Ja to neizdarīsiet, mājas konservi var sabojāties un kļūt uzturā nelietojami.
Kā sagatavot burkas un vāciņus sterilizēšanai
Pārbaudiet burkas un vākus, vai tajos nav plaisu vai citu bojājumu.
Vākus un burkas rūpīgi izmazgā ar tīru sūkli. Labāk to darīt ar sodu, sinepju pulveri, saimniecības ziepēm vai dabīgu mazgāšanas līdzekli.
Mazgāšanai nav ieteicams izmantot parastos mazgāšanas līdzekļus, kurus var atrast jebkura veikala plauktos. Bieži vien tajos ir ķīmiskās piedevas, kuras grūti izskalot.
1. Kā sterilizēt burkas, uzliekot katlam ar verdošu ūdeni
Piepildiet katlu ar ūdeni apmēram līdz pusei un ļaujiet šķidrumiem uzvārīties. Uz katla uzliek sietu vai režģi. Uz tā liek sausas burkas ar kakliņu uz leju.
Var izmantot speciālu sterilizatoru. Šī ierīce izskatās kā plakans vāks ar vienu vai vairākiem caurumiem, uz kura tiek uzliktas burkas.
Mazajām burkām jāstāv uz tā 6 – 8 minūtes, 1 – 2 l burkas jāsterilizē 10 – 15 minūtes, bet 3 l burkas un lielākas — 20 –25 minūtes.
Kad burku iekšpusē parādās lielas ūdens lāses, sterilizāciju var pabeigt.
Burkas izņem ar speciālu satvērēju un novieto uz tīra, sausa dvieļa ar kakliņu lejup. Vāciņi jānovāc un jānoliek uz dvieļa ar iekšpusi uz leju.
Pirms konservēšanas burkām un vākiem jābūt pilnīgi sausiem.
2. Kā sterilizēt burkas cepeškrāsnī
Saliek burkas un vākus uz pannas vai restēm aukstā cepeškrāsnī. Nav lielas nozīmes, vai kakliņi ir uz augšu vai leju. Burkas cepeškrāsnī var ievietot uzreiz pēc mazgāšanas.
Cepeškrāsnī var ielikt aizgriežamos vākus. Nesterilizēt vāciņus ar gumijām, jo tie var izkust. Tie ir jāvāra ūdenī 10 līdz 15 minūtes.
Aizveriet cepeškrāsni un iestatiet temperatūru 100 –110 °C. Turiet burkas krāsnī aptuveni 20 minūtes. Sterilizācijas laiks nav atkarīgs no burku tilpuma.
Izslēdziet cepeškrāsni un atstājiet tās uz dažām minūtēm, lai mazliet atdzistu. Jāizņem ar sausu dvieli. Ja tas būs slapjš, burkas pārsprāgt temperatūras svārstību dēļ.
3. Kā sterilizēt burkas virs tējkannas
Piepildiet parasto tējkannu ar ūdeni apmēram līdz pusei un uzvāriet to. Tur sausu burku pret tējkannas virspusi ar kakliņu uz leju.
Ja burka ir maza, var to novietot uz tējkannas. Vai ielikt to tējkannā vai piekārt uz tās.
Turēt burkas virs kannas tikpat ilgi, cik iepriekšējā sterilizācijas paņēmienā virs katliem. Pēc tam burkas jānožāvē uz tīra dvieļa.
4. Kā sterilizēt burkas multikatlā vai tvaika katlā
Piepildiet katla tverti ar ūdeni, iestatiet laiku uz dažām minūtēm un lieciet katlā sausas burkas ar kakliņu uz leju. Ieslēdziet tvaiku vai atzīmējiet “vārīšana” multvāres režīmā.
Pēc ūdens uzvārīšanas burkas sterilizē tikpat ilgi, cik virs katliem vai tējkannas. Novietojiet burkas un vākus uz tīra, sausa dvieļa un uzgaidiet, kamēr tās pilnībā izžūst.
5. Kā sterilizēt burkas mikroviļņu krāsnī
Ielejiet burkās ūdeni 1,5 – 2 cm augstumā un ievietojiet tās mikroviļņu krāsnī. Atlasiet maksimālo jaudu un iestatiet taimeri uz 3 – 5 minūtēm.
Mikroviļņu krāsnī nevar sterilizēt vākus. Tie ir jāliek katlā ar vārošu ūdeni uz 10 līdz 15 minūtēm.
6. Kā sterilizēt burkas vārošā ūdenī
Kārto burkas lielā katlā ar ūdeni, ielej ūdeni arī burkās tā, lai tas sniegtos līdz kakliņiem. Var arī novietot horizontāli.
Ūdeni uzvāra un burkas sterilizē 15 –20 minūtes. Tad pārliek uz dvieļa, lai pilnībā nožūtu.