Foto - Pixabay
Reklāma

Ventspilī konstatēti bojājumi, kurus radījuši bebri, piemēram, izpostīti koku un krūmu stādījumi, aizsprostoti meliorācijas grāvji un kanāli, kas rada teritorijas applūšanas draudus, informē pašvaldībā.

Bebri (Castor) ir grauzēju kārtas bebru dzimtas (Castoridae) vienīgā mūsu laikos dzīvojošā ģints.

Bebri ir ļoti labi būvētāji. Ar priekšzobiem tie kā ar cirvi nocērt zarus, no kuriem tie būvē aizsprostus un ceļ mājokļus uz upītēm vai strautiem. Dzīves lielāko daļu bebrs pavada ūdens tuvumā un ūdenī. Bebrs ir labs peldētājs un uz vairākām minūtēm spēj ienirt.

Bebri ir augēdāji. Barība mainās atkarībā no gadalaika. Rudenī un ziemā ēd lapu kokus, kuriem ir mīkstāka koksne, piemēram, apses, bērzus un vītolus, kā arī barojas ar ūdensaugiem, krastmalas krūmiem un koku mizu Rudenī bebrs cītīgi grauž apses, kārklus un bērzus, gatavojot barības rezerves ziemai. Uz mazākām upēm būvē aizsprostus, uzpludinot virs tā dīķus.

Reklāma

Tas veicina gruntsūdens līmeņa celšanos un var izraisīt apkārtējās teritorijas pārpurvošanos, būtiski izmainot teritorijas biotopa raksturu. Ja bebru populācija stipri palielinās, tā var apgrūtināt cilvēka saimniecisko darbību, sevišķi lauksaimniecībā un hidroloģijā, zivsaimniecībā.

Bebri pēdējos gados kļuvuši par vienu no vispretrunīgāk vērtētajām savvaļas zīdītājdzīvnieku sugām Latvijā. 19. gadsimtā mūsu zemē tāpat kā gandrīz visā Eiropā bebrus pilnībā iznīcināja — šie dzīvnieki bija iecienīti vērtīgo kažokādu dēļ, un nekontrolēti ieguva tautas medicīnā izmantoto bebra sekrētu. Populāciju sāka atjaunot 1927. gadā, bet tikai 80. gadu sākumā bebru skaits ļāva atsākt to medības. Bebru medības jau 15 gadus Latvijā nenotiek tādā apmērā, lai aizkavētu to skaita pieaugumu un izplatīšanos vietās, kur šo dzīvnieku darbība traucē.

Arī Ventspils pilsētā bebri ir savairojušies samērā lielā daudzumā un nodara postījumus pilsētas apstādījumiem un meliorācijas sistēmām – tiek nograuzti vērtīgi koki, grāvjos būvēti aizsprosti, kas regulāri ir jānojauc, lai nodrošinātu nepārtrauktu ūdens novadīšanu un neapplūstu ventspilnieku īpašumi, kā arī izrakto alu dēļ, bojāti grāvji un ir pat iebrukuši ceļi un gājēju ietves.

Lai ar šo problēmu cīnītos, Ventspils pilsētas domes Medību koordinācijas komisijā tika pieņemts lēmums lūgt Valsts meža dienesta Ziemeļkurzemes virsmežniecībai ļaut veikt pasākumus bebru skaita ierobežošanai pilsētā. Atļauja par tiesībām veikt bebru skaita samazināšanu ir saņemta un to izķeršanai tiek piesaistīti mednieki, kas to var oficiāli veikt.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu