Reklāma

Novembra beigās miljoniem amerikāņu svin Pateicības dienu. Ko tā nozīmē, un kā tā radās?

Pateicības diena (angl. – Thanksgiving Day) ir valsts svētki Amerikas Savienotajās Valstīs un Kanādā. ASV to atzīmē novembra ceturtajā ceturtdienā, bet Kanādā – oktobra otrajā pirmdienā. Mūsdienās šajos svētkos ģimenes locekļi pulcējas uz īpašām pusdienām un izskata izsaka pateicību cits citam.

ASV Pateicības dienas svinēšanu saista ar kādu dramatisku notikumu angļu kolonijā Plimutā Masačūsetsas štatā. 102 ieceļotāji no Eiropas – vīrieši, sievietes un bērni – šajā vietā ar kuģi Mayflower ieradās 1620. gada rudenī pēc ārkārtīgi smaga 66 dienas ilga pārbrauciena un tūlīt saskārās ar neparasti bargu ziemu. Līdz pavasarim izdzīvoja tikai puse kolonistu – pārējos pieveica bads un slimības. Atlikušie eiropieši jaundibinātajā kolonijā palika dzīvi, pateicoties vietējo indiāņu atbalstam, padomiem, kā izdzīvot un iegūt ražu šajā skarbajā un neauglīgajā zemē. Kad nākamajā gadā ieceļotājiem izdevās iegūt neparasti bagātīgu ražu, viņi nolēma to atzīmēt ar pateicības mielastu, uz kuru uzlūdza arī indiāņus. Šo notikumu 1621. gada rudenī ASV pieņemts uzskatīt par pirmo Pateicības dienu, kura turpmāk kļuva par tradīciju.

Pēc neatkarības izcīnīšanas 1789. gadā ASV prezidents Džordžs Vašingtons Pateicības dienu izsludināja par nacionālajiem svētkiem, rosinot nāciju tajos pateikties Dievam par Viņa svētībām un lūgt Viņa labvēlību arī turpmāk. Pateicības diena ir amerikāņu identitātes daļa, sabiedrības un ģimenes kopības uzturētāja. Sākotnēji pateicība par ražu, labklājību, brīvību un citām amerikāņu vērtībām tika izteikta Dievam, bet mūsdienās Pateicības diena ir vairāk sekulāri svētki, kuros pateicību cilvēki izsaka cits citam, ģimenes locekļiem un sabiedrības kopienu vadītājiem. ASV Pateicības dienas mielastā tradicionāli galvenais ēdiens ir tītara cepetis.

Reklāma

Pateicības dienas senākās saknes meklējamas zemkopju kultūrās pirms tūkstošiem gadu, kad cilvēki pateicās dieviem par ražu un iztiku. Latviskajās tradīcijās Pateicības dienai tuvas ir Miķeļdienas svinības – rudens saulgrieži un gada auglīgās daļas aizvadīšanas svētki, kuros ar dažādiem rituāliem zemkopji centās nodrošināt lauku auglību arī nākamajā gadā.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu