Reklāma

Sudraba ķēdīte vai gredzens ne tikai ir rotaslieta, bet arī sargs pret saaukstēšanos, kas vasaras caurvējos nav nemaz tika reta parādība. Taču ar to vien sudraba apbrīnojamās īpašības nebeidzas. Kur vēl izmanto sudrabu, kā un kāpēc tas iedarbojas?

Pārtikas piedevās
* Slavenais renesanses laikmeta filozofs un Platona darbu tulkotājs Marsilio Fičīno savā Dzīves grāmatā cita starpā pieminējis džema pagatavošanu ar augiem un zelta un sudraba foliju.

* Ājurvēdas pārtikas piedevā čavanpranšā, kuru pirms vairāk nekā 2000 gadu sastādījis kāds mūks, 79 dažādu komponentu skaitā ir arī sudrabs (Indijā tā nosaukums ir tara). Indieši līdz pat šim laikam to uzskata par jaunības un veselības eliksīru, bet praktizējošie ājurvēdas speciālisti iesaka to izmantot pret ļoti daudzām kaitēm – sākot ar hronisku bronhītu un sirds-asinsvadu slimībām, beidzot ar alerģiju un dažādas izcelsmes stresiem.

Indieši ļoti augsti vērtē arī sudraba dezinficējošās īpašības: piemēram, pēc zobu tīrīšanas viņi iesaka mēles balto aplikumu noņemt ar sudraba plāksnīti, bet daudzi medikamenti tiek gatavoti tikai sudraba traukos – viņi ir pārliecināti, ka šādā gadījumā tie no sudraba saņem nomierinošu un slimības gaitu atvieglojošu iedarbību.

Reklāma

Kosmētikā
Sudrabu kosmētikas līdzekļiem mēdz pievienot tā dezinficējošās, antibakteriālās iedarbības dēļ. Protams, tas nenozīmē, ka pietiek iejaukt krēmā sudraba gabaliņus, un – skaistuma eliksīrs gatavs. Kosmētiskajiem līdzekļiem izmanto ļoti sīku sudraba daļiņu šķīdumu demineralizētā ūdenī. Tādu šķīdumu sauc par koloīdo ūdeni. Daudzām kosmētiskajām līnijām ir krēmi, kuru pamatā ir koloīdais šķīdums.

Sudrabu saturošie kosmētikas līdzekļi ir ārkārtīgi populāri: tie regulē ādas tauku izdalīšanos, uztur ūdens un tauku līdzsvaru ādā, aptur baktēriju šūnu attīstību, nomāc to vairošanos un aizsargā pret iekaisuma procesiem. Visas šīs īpašības sevišķi svarīgas ir problemātiskai, taukainai un jaukta tipa ādai, jo minētās problēmas var rasties jebkurā vecumā.

Maģiskajos rituālos
sudrabs2

Sudraba rokassprādze vai ķēdīte ir ne tikai rotaslieta – tā veic arī noteiktas aizsargfunkcijas.

* Inki sudrabu uzskatīja nevis par metālu, bet dievišķu substanci, Mēness asarām, jo saistīja to ar nakts spīdekļa iedarbību. Tagad jau nopostītajā Mēness templī Peru savulaik visas sienas bijušas noklātas ar sudrabu – tas palīdzējis priesteriem labāk sajust saikni ar savu debesu aizbildni.

* Senie ēģiptieši bija pārliecināti, ka dieva Ra kauli ir no sudraba. Viņiem šis metāls bija vērtīgāks par zeltu.

* Visā pasaulē ļaudis uzskatīja, ka sudrabs spēj aizsargāt no ļaunajiem gariem – ne velti vampīri, rēgi un visādi citādi mošķi un ļaunuma iemiesojumi bijās vienīgi no sudraba lodēm. Savukārt miruša cilvēka zārkā, lai viņa gars neaizmuktu, tika iedzīta sudraba nagla.

* Dažos Francijas apvidos jaunie pāri, pirms devās uz baznīcu laulāties, apjoza sevi ar sudraba ķēdi, lai ceļā pasargātu sevi no burvestībām.

Mūsu senči ticēja, ka sudrabs palīdz nodibināt sakarus ar Augstākajiem spēkiem un pat saņemt no viņiem atbildes uz daudziem jautājumiem.

* Mūsu senči ticēja, ka sudrabs palīdz nodibināt sakarus ar Augstākajiem spēkiem un pat saņemt no viņiem atbildes uz daudziem jautājumiem. Šim nolūkam sudraba karoti vajadzēja ielikt kristāla traukā ar tīru ūdeni, nolikt to gultas galvgalī un tad pirms aizmigšanas balsī izteikt jautājumu, uz kuru nekādi nebija iespējams rast atbildi. Problēmas atrisinājums atnāca miegā.

Medicīnā
Novietota uz sudraba plāksnītes, difterijas nūjiņa aiziet bojā pēc trim dienām, stafilokoki – pēc divām dienām, bet tīfa nūjiņa – pēc 18 stundām. Ar ūdeni, kas bagātināts ar sudraba joniem, un apsudrabotu marli dziedē apdegumus, brūces, čūlas, ārstē drudzi, nespēku, grēmas, zarnu trakta iekaisumu, žultspūšļa patoloģijas, sirds-asinsvadu sistēmas, aknu, nieru un liesas kaites, hronisku rinītu, ādas un veneriskās slimības.

Un tas nav viss! Savukārt baktēriju iznīcināšanas efektivitātes ziņā sudrabs ir daudz aktīvāks par hloru – tas nerada toksiskus savienojumus ar ūdens piemaisījumiem un neveicina nepatīkamu smaku.

Kad sudrabs ir nonācis baktēriju, vīrusu un sēnīšu šūnu struktūrā, tas sāk radīt traucējumus to iekšienē, tādējādi cilvēkam kaitīgie mikroorganismi aiziet bojā. Salīdzinājumā ar sintētiskajām antibiotikām, kuras spēj nogalēt ne vairāk kā 10 veidu baktērijas, sudrabs spējīgs uzveikt 650 veidu baktērijas.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu