Publicitātes foto
Reklāma

Lai varētu lidot, civilās aviācijas piloti trenējas neskaitāmas stundas, tomēr pat pieredzējušiem lidotājiem gadās pavisam ikdienišķas kļūmes ar briesmīgām sekām. Tieši tādēļ aviācijas katastrofu izmeklētāji un eksperti tik lielu vērību pievērš traģēdiju iemesliem – lai turpmāk no līdzīgām situācijām būtu iespējams izvairīties.

Ar astoņiem stāstiem par traģēdijām aviācijā pie skatītājiem atgriežas populārais dokumentālais seriāls “Aviokatastrofu izmeklēšana: īpašais ziņojums”, kas “National Geographic” būs skatāms ceturtdienās, no 11.jūlija.

Pirms tam “National Geographic” ir apkopojis informāciju par vairākām aviokatastrofām, kuru varēja nebūt, ja piloti un tehnisko dienestu darbinieki būtu rīkojušies citādi.

Reklāma

2013.gada 29.aprīlis, “National Airlines” reiss NCR102 – pavirši nostiprinātas kravas
Lidsabiedrības “National Airlines” laineris, kas pārvadāja kravas maršrutā Laškargaga – Bagrama – Dubaja, dažas sekundes pēc pacelšanās no Bagramas lidostas zaudēja vadību un nogāzās vairāku simtu metru attālumā no lidojumu vadības torņa. Bojā gāja visi septiņi apkalpes locekļi.

Bagramā bija uzņemta jauna krava, tostarp piecas MRAP bruņumašīnas. Tieši tās arī izraisīja katastrofu, proti, pacelšanās brīdī vienai no bruņumašīnām saplīsa stiprinājumi, tā slīdēja un radīja bojājumus lidmašīnā. Izrādās, pēc šī gadījuma lidmašīnu ražotājs “Boeing” padarīja stingrākus kravas nostiprināšanas noteikumus. Savukārt pati katastrofa aizkavēja Jaunzēlandes aizsardzības spēku aiziešanu no Afganistānas. Izmeklēšana apstiprināja sākotnējo hipotēzi, ka avāriju izraisīja nepareizi nostprinātas bruņmašīnas un pretmīnu auto, nepietiekami stingras bija arī “National Airlines” procedūras.



2009.gada 12.februāris, “Colgan Air” reiss CJC3407 – piloti reaģē pretēji mācītajam
Lidsabiedrības “Colgan Air” laineris (sadarbībā ar “Continental Airlines”) izpildīja regulāro reisu maršrutā Ņūarka – Bufalo, taču nolaižoties, pēkšņi pacēla uz augšu priekšgalu, noliecās vispirms uz kreiso pusi, pēc tam – uz labo, sāka pikēt un nokrita uz dzīvojamās ēkas jumta Bufalo priekšpilsētā. Bojā gāja 49 cilvēki lidmašīnā, viens uz zemes. Tāpat ievainojumus guva četri cilvēki, kas atradās ēkā, uz kuras uzkrita lidmašīna. Negadījuma izmeklēšana atklāja, ka vainīga bija neadekvāta pilotu reakcija (pretēji apmācībās apgūtajām iemaņām) uz trauksmes signāliem par iespējamu lidmašīnas krišanu. Savukārt pie tā varētu būt vainojams nogurums.

2007.gada 7.marts, “Garuda Indonesia” reiss GA200 – pilotu kļūda
Lidsabiedrības “Garuda Indonesia” laineris izpildīja iekšējo reisu maršrutā Džakarta – Džokjarta, taču nolaižoties Džokjartas lidostā, lidaparāts atleca no skrejceļa, vēlreiz piezemējās un tam salūdza priekšējā šasija. Ar priekšgalu šļūcot pa skrejceļu, tas izbrauca ārpus tā, ietriecās lidostas žogā, šķērsoja līdzās esošo ceļu, iebrauca rīsu laukā un aizdegās. Bojā gāja 21 no 140 lainerī esošajiem cilvēkiem, 112 guva ievainojumus. Tika secināts, ka galvenais katastrofas iemesls ir bijusi pilota kļūda.

2005.gada 14.augusts, “Helios Airways” reiss HCY522 – pavirša tehniskā apkope
Šī ir viena no lielākajām aviokatastrofām Grieķijas un Kipras vēsturē. Ar lidsabiedrības “Helios Airways” reisā Larnaka – Atēnas – Prāga lidojošo “Boeing 737-31S” 17 minūtes pēc pacelšanās pazuda radiosakari. Tā meklēšanai tika nosūtīti divi Grieķijas gaisa spēku iznīcinātāji F-16, kuri gan atrada lidmašīnu, bet sakarus nodibināt neizdevās. Rezultātā lainerim apstājās dzinēji, tas kļuva nevadāms un ietriecās kalnā divus kilometrus no Gramatiko ciema. Katastrofā bojā gāja 115 pasažieri un seši apkalpes locekļi, lielākoties Kipras un Grieķijas iedzīvotāji. Izmeklēšana atklāja, ka negadījuma iemesls bija “Helios Airways” inženieru paviršība, kā arī konkrētās lidmašīnas tehniskais stāvoklis. Starp citu, aviokompānija drīz pēc tam bankrotēja.



2001.gada 12.novembris, “American Airlines” reiss AA587 – agresīva pilotu rīcība
Aptuveni divus mēnešus pēc 11.septembra teroraktiem, kuros bija iesaistītas lidmašīnas, Ņujorku satricināja vēl viena aviokatastrofa. “American Airlines” laineris, kas bija ceļā no Ņujorkas uz Sandomingo, dažas minūtes pēc pacelšanās iekļuva “Japan Airlines” lidmašīnas radītajā gaisa plūsmā, tam atrāvās vertikālais astes stabilizators.

Lidaparāts kļuva nevadāms un nokrita Kvīnsas dzīvojamajā rajonā. Bojā gāja 251 pasažieris, deviņi apkalpes locekļi un pieci cilvēki uz Zemes. Tā bija otra lielākā katastrofa pēc upuru skaita, ar kuru saskārās lidsabiedrība “American Airlines”. Tā kā negadījums notika vien dažus mēnešus pēc satricinošā uzbrukuma Dvīņu torņiem, tad kādu laiku klīda runas par vēl vienu teroraktu, taču izmeklēšana atklāja, ka izšķiroša nozīme bijusi pirmā pilota pārāk agresīvajiem manevriem ar vertikālo astes stabilizatoru.

1996.gada 12.novembris, “Saudi Arabian Arlines” reiss SVA763 – nepietiekami labas valodu zināšanas
Šī joprojām ir viena no lielākajām aviokatastrofām civilās aviācijas vēsturē – debesīs netālu no Indijas pilsētas Čarhidadri sadūrās “Saudi Arabian Airlines” (reiss Deli – Darhana) un “Kazakhstan Airlines” (Šimkenta – Deli) lidmašīnas. Bojā aizgāja visi 349 cilvēki, kas atradās abos lidaparātos. Daļa pasažieru bija indieši, kas devās sezonas peļņā uz Saūda Arābiju. Vēlāk izmeklēšanā atklājās, ka, iespējams, šaušalīgās katastrofas nebūtu bijis, ja apkalpes locekļi labāk zinātu angļu valodu. Nav pārliecības, ka Kazahijas lidmašīnas apkalpe precīzi saprata un izpildīja gaisa kontroles dispečera norādījumus mainīt augstumu. Tā rezultātā laineris atradās trīs metrus zem otra, nevis 300 metrus virs, kā to lika darīt dispečeri.

Jaunās dokumentālā seriāla “Aviokatastrofu izmeklēšana: īpašais ziņojums” sērijas skatāmas “National Geographic”, ceturtdienās no 11.jūlija plkst. 22:00.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu