Publicitātes foto
Reklāma

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ķirurgi mēnesi izmēģināja jaunāko un modernāko aparatūru iekšējo orgānu aplūkošanai trīs dimensijās laparoskopisko operāciju laikā.

Laparoskopiskās operācijas dēvē par ķirurģiju caur atslēgas caurumiem, jo tās veic, caur nelieliem iegriezumiem ievadot vēdera dobumā speciālus ķirurģiskos instrumentus un nelielu videokameru (laparoskopu). Ķirurgs strādā, vērojot situāciju vēdera dobumā monitorā.

Laparoskopisko pieeju pasaulē izmanto aizvien vairāk, jo šādas operācijas ir saudzīgākas un mazāk traumatiskas par klasiskajām operācijām, ko veic caur plašu griezumu. Atlabšanas periods pēc laparoskopiskām operācijām ir ievērojami īsāks, un pacients var ātrāk atgriezties ierastajā dzīves ritmā. Arī Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā ar katru gadu pieaug laparoskopisku operāciju īpatsvars.

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Austrumu slimnīcas ķirurgiem bija iespēja vienu mēnesi bez maksas izmēģināt pašu jaunāko un modernāko laparoskopijas sistēmu, kas aprīkota ar trīsdimensiju videokameru. Tādējādi slimnīcas ārsti varēja novērtēt inovatīvās, trīsdimensiju attēlu nodrošinošās sistēmas sniegtās priekšrocības un izmantošanas iespējas.

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Reklāma

„Ķirurģijā pats galvenais ir laba redzamība. Jo labāku redzamību nodrošina aparatūra, jo vieglāk strādāt ir ķirurgam un drošāka ir operācija pacientam. Ja ķirurgs labi redz, var sasniegt maksimāli labu rezultātu un sarežģījumu rašanās risks ir mazāks,” skaidro Austrumu slimnīcas ķirurģijas galvenais speciālists asociētais profesors Haralds Plaudis.

„Parasti, veicot laparoskopiskas operācijas, monitorā redzam divdimensionālu jeb plakanu attēlu, bet, izmantojot inovatīvo sistēmu, attēls monitorā ir telpisks un maksimāli pietuvināts tam, kā redzam dzīvē. Veicot tehniski sarežģītas operācijas, kur nepieciešams kādu orgānu atbrīvot un apskatīt no visām pusēm, iespēja monitorā iekšējos orgānus redzēt trīs dimensijās ļoti palīdz. Divdimensiju attēlā ķirurgam reizēm var būt grūti saprast, kura struktūra ir tuvāk, kura – tālāk, vai struktūras atrodas viena otrai blakus vai viena aiz otras. Šādos gadījumos, protams, palīdz ķirurga pieredze, taču, ja ir trīsdimensiju attēls, ķirurgam par šādiem jautājumiem galva nemaz nav jālauza.”

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Laparoskopijas sistēmas, kas nodrošina trīsdimensiju attēlu, pasaulē pieejamas jau vairākus gadus, bet pēdējos gados notikusi ļoti strauja to attīstība, monitorā redzamajam attēlam kļūstot aizvien kvalitatīvākam un aparatūras sniegtajām iespējām – aizvien plašākām. „Jaunākās paaudzes laparoskopijas sistēma, ko izmēģināja Austrumu slimnīcas mediķi, no citām atšķiras arī ar to, ka operācijas laikā automātiski no vēdera dobuma nosūc sadūmojumu, kas rodas, izmantojot elektrisko skalpeli, un var apgrūtināt redzamību,” skaidro Austrumu slimnīcas medicīnas tehnoloģiju daļas direktors Uldis Jaspers. „Tāpat šī sistēma pašlaik ir vienīgā, kurai pieejami vienreizlietojami videokameras aizsargapvalki ar stikliņu galā. Tas nozīmē, ka laparoskops nav katru reizi jāsterilizē. Ir nepieciešams vien nomainīt aizsargapvalku. Šādā veidā iespējams pagarināt laparoskopa kalpošanas mūžu, jo nemitīga sterilizācija veicina ātrāku optiskās ierīces nolietošanos.”

Austrumu slimnīcas ārsti, izmantojot 3D laparoskopijas sistēmu, veica 14 īpaši komplicētas operācijas. „Jaunākās paaudzes sistēmu izmantojām, veicot pašas sarežģītākās operācijas, piemēram, laparoskopiski izņemot daļu kuņģa pacientam ar audzēju un izņemot resnās zarnas posmu pacientam ar nopietnu zarnu iekaisumu. Tika veiktas arī uroloģiskas un ginekoloģiskas operācijas. Veselības problēmu spektrs, kuru ārstēšanā trīsdimensiju tehnoloģija ir ļoti noderīga, ir ļoti plašs,” stāsta profesors Plaudis.

Pašlaik inovatīvā laparoskopijas sistēma atdota ražotājam, taču, rūpējoties par veselības aprūpes pakalpojumu kvalitāti, Austrumu slimnīcas vadība domā par slimnīcas medicīnas tehnoloģiju klāsta papildināšanu nākotnē. „Tehnoloģijas nepārtraukti attīstās un sniedz aizvien jaunas iespējas, kā uzlabot dažādu slimību diagnostiku un ārstniecību,” skaidro Uldis Jaspers. Jau šogad plānots iegādāties 13 jaunas ultrasonogrāfijas (USG) iekārtas un 3 lineāros paātrinātājus staru terapijas nodrošināšanai onkoloģiskajiem pacientiem, nomainot novecojušās iekārtas, no kurām vairākums iegādātas pirms vairāk nekā 10 gadiem.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu