Daudzi no mums saskaras ar situāciju, kad pēc ballītes vīns paliek pāri un vēlāk kļūst nederīgs. Ko darīt ar novadējušos vīnu? No pirmā acu uzmetiena šķiet, ka tas ir nederīgs produkts, kas būtu jāizmet. Tomēr patiesībā ir daudz veidu, kā to pārvērst par noderīgu sastāvdaļu vai izmantot mājsaimniecībā.
Šajā Xfaili.lv rakstā aplūkosim dažus pārsteidzošus veidus, kā lietderīgi izmantot vīnu, kam beidzies derīguma termiņš.
Ko darīt ar novadējušos vīnu
1. Marināde gaļai
Viens no populārākajiem veidiem, kā izmantot savu vīnu, kam beidzies derīguma termiņš, ir pārvērst to marinādē gaļai. Pat ja vīns vairs nav derīgs patēriņam kā dzēriens, tas var būt lieliska sastāvdaļa jūsu kulinārijas šedevram.
Tātad apmēram 5 minūtēs varat pagatavot gardu marinādi uz vīna bāzes. Vienkārši sajauciet to ar olīveļļu, ķiplokiem, sojas mērci un garšvielām, pārlejiet ar to gaļu un atstājiet ledusskapī uz dažām stundām vai pat uz nakti. Rezultāts jūs patīkami pārsteigs.
2. Pārvēršot etiķī
Ja jums ir nedaudz vairāk laika, jūs varat pārvērst vecu vīnu etiķī. Tas var šķist sarežģīts process, taču patiesībā tas ir pavisam vienkārši. Ielejiet vīnu stikla vai keramikas pudelē, pievienojiet ieraugu un uzglabājiet to tumšā vietā istabas temperatūrā. Pēc dažām nedēļām jūs iegūsiet garšīgu mājās gatavotu etiķi, ko varēsiet izmantot.
3. Mērces pagatavošana
Ja marinēti dārzeņi un etiķis nav jūsu sirdslieta, jūs varat izmantot izlietoto vīnu, lai pagatavotu mērces. Vienkārši sajauciet to ar buljonu, eļļu, miltiem un garšvielām, un jums būs lieliska mērce jūsu ēdieniem.
4. Lietošana mājsaimniecībā
Taču izelpoto vīnu var izmantot ne tikai kulinārijā. Pateicoties tā antibakteriālajām īpašībām, tas var būt arī lielisks dezinfekcijas līdzeklis. Turklāt to var izmantot, lai noņemtu taukus no virsmām vai pat kā krāsu audumiem.
LASI ARĪ ŠOS PADOMUS!
LifeHacks: Septiņi pārsteidzoši veidi, kā mājās noder micelārais ūdens
LifeHacks: Kā vārīt pērnā gada kartupeļus? + Vēl trīs virtuves triki!
LifeHacks: Ko darīt, ja pēc mazgāšanas drēbes saraujas