Foto - Pixabay
Reklāma

Mājās gatavots ēdiens ir nopietns konkurents jebkuram restorāna ēdienam, jo viss, kas gatavots ar mīlestību, garšo daudz labāk nekā “montāžas līnijas” produkti. Mūsu mātes un vecmāmiņas gadiem ilgi ir apguvušas ēdienu gatavošanas paradumus, nododot tos no paaudzes paaudzē.

Pastāstīsim, kāda darbošanās ar pārtiku mājās vairāk kaitē nekā palīdz, un no kā jums tagad vajadzētu atteikties.

1. Kāpēc nevajadzētu atkausēt gaļu ūdenī

Ikviens zina, ka saldēta gaļa jāuzglabā mīnus grādu temperatūrā. Viss, kas marķēts ar “+” zīmi, jau rada risku – šādos apstākļos patogēnās baktērijas gaļas produktos vairojas ļoti ātri. Tāpēc gaļas atkausēšana istabas temperatūrā ir stingri aizliegta. Ja nezināt, kā pareizi un ātri atkausēt gaļu, vislabāk izmantot mikroviļņu krāsni vai ledusskapi.

Reklāma



2. Kāpēc nevajadzētu mazgāt gaļu

Tas ir ļoti izplatīts ieradums – pirms gatavošanas nomazgāt gaļas gabalu. No vienas puses, tas ir dabiski – šādā veidā jūs attīrāt gaļas gabalu no liekām baktērijām un piemaisījumiem. No otras puses, baktērijas no teļa, cūkgaļas, jēra un liellopu gaļas var “pārceļot” uz virtuves virsmām, šķīvjiem, nažiem un pat ēdienu.

Ja uzskatāt, ka gaļa ir obligāti jānomazgā, turiet to 1-2 minūtes dziļā bļodā ar ledaini aukstu ūdeni, nepieļaujot tās saskari ar citām virsmām.

3.Kāpēc nevajadzētu likt ledusskapī karstu ēdienu

Šis aizliegums tiek uzņemts burtiski ar mātes pienu – karsti trauki ledusskapī noved ne tikai pie paša aprīkojuma sabojāšanās, bet arī pie visu blakus esošo produktu bojāšanās. Tā ir taisnība, bet ir arī kāds āķis – istabas temperatūrā baktērijas vairojas zibenīgi, un jūsu ēdiens tām būs ideāla vide.

Karstu ēdienu patiešām nevajadzētu likt ledusskapī, tāpēc pirms tā ievietošanas pagaidiet, līdz tas ir nedaudz atdzisis.

Atcerieties, ka ārpus ledusskapja pārtiku var droši uzglabāt ne ilgāk kā 1-2 stundas.



4. Kāpēc nevajadzētu ēst neapstrādātu mīklu

Daudzas mājsaimnieces izmēģina neapstrādātu mīklu, lai pārliecinātos, vai ir ielikušas pietiekami daudz sastāvdaļu. Šķiet, ka no neliela kumosa nekas slikts nenotiks neiznāks, taču tas ir maldīgs priekšstats. Mīklai ir pievienotas jēlas olas, kas var būt inficētas ar salmonellu.

Un pat tad, ja cepšanai neesat izmantojuši olas, neapstrādāta mīkla joprojām ir bīstama – tajā bieži vien ir E. coli baktērija. Tāpēc šādus produktus bez termiskās apstrādes nekādā gadījumā nedrīkst lietot uzturā.

5. Vai zivis var atstāt marinādē uz nakti?

Ja esat nolēmis pagatavot sev gardas vakariņas un marinēt zivis, neaizmirstiet tās ielikt ledusskapī. Situācija ir tāda pati kā ar gaļu – istabas temperatūrā patogēno baktēriju vairošanās iespēja ir ļoti liela. Turklāt zivis var saturēt dažus nevēlamus mikroorganismus, tāpēc nevajag pārbaudīt veiksmi – neatstājiet tās virtuvē.

6. Kāpēc medus karsējot pārvēršas par indi?

Pastāv uzskats, ka, karsējot medu, izdalās dažādas cilvēkiem bīstamas kancerogēnas vielas. Lai gan šai teorijai ir gan piekritēji, gan kritizētāji, tās vēstījums ir skaidrs – savas drošības labad labāk neeksperimentēt.

Medus vārīšana vai pārāk liela karsēšana noteikti nav laba ideja, taču tā atkārtota sildīšana tējas pagatavošanai vai cepšanai ir ieteicama.




7. Kāpēc sāls pievienojams gatavošanas beigās

Profesionāli pavāri saka, ka sālīt ēdienu drīkst tikai beigās, citādi gatavošanas laikā tas iztvaikos. Vecākajai paaudzei šī ieraduma nav – garšvielas tiek pievienotas haotiski un pēc vēlēšanās. Ja nevēlaties, lai ēdienam būtu dīvaina garša, sāli pielieciet pašu pēdējo.

Arī sāls trauku turiet pēc iespējas augstāk. Noslēpums ir tāds, ka, jo augstāk atrodas garšviela sākotnējā pozīcijā attiecībā pret ēdienu, jo labāk tā izplatās pa virsmu. Šādā veidā ir lielāka iespēja iegūt pareizās proporcijas un mazāka iespēja, ka vakariņas būs pārsālītas.

8. Kāpēc jālej eļļu uz karstas pannas

Vēl viens kaitinošs ieradums ir steigties ar gatavošanas procesu un ieliet eļļu siltā pannā. Tas īpaši attiecas uz sīpolu cepšanu. Lieta tāda: ja panna nav pietiekami sakarsēta, dārzeņiem nav laika apcepties un uzreiz iegūt garoziņu, tie paliek sautēšanas stāvoklī. Tas ietekmēs gan garšu, gan kaloriju vērtību. Kopumā atcerieties – pirms ielejat eļļu, kārtīgi uzkarsējiet pannu.

9.Kāpēc gaļa kļūst pelēka un kāpēc tās mazgāšana ir slikta ideja

Gaļa, kas ilgstoši atradusies ledusskapī uz šķīvja, visticamāk, ir nogatavojusies un kļuvusi pelēcīgi dzeltenā krāsā. Tas var notikt, ja neievērosiet noteikumus vai uzglabāšanas laiku ledusskapī.

Šādā gadījumā daudzas mājsaimnieces gaļu vienkārši noskalo zem tekoša ūdens, kas ir nepareizi – jūs nevarat atbrīvoties no aplikuma un smakas.

Jāpaņem gaļas gabals un ar asu nazi jānoskrāpē augšējā daļa – tā, kurā ir parādījusies nepievilcīgā krāsa. Tikai tad gaļu var noskalot zem ūdens un nosusināt ar dvieli. Protams, tas nedarbosies, ja gaļa ir bojāta, bet, ja tā ir tikai nedaudz novecojusi, varat to glābt.

LASI ARĪ ŠOS RAKSTUS!

Kā sterilizēt burkas? Padomi sterilizēšanai sešos dažādos veidos

Kā izmantoti tējas maisiņi var noderēt virtuvē? + Vēl daudzi slavenu pavāru knifiņi

Mājās – miskaste vai sterila tīrība? Tas daudz liecina par personību!

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu