Reklāma

Šķiet, mēs jau sen dzīvojam mūsdienīgā pasaulē, kur mūsu ērtībām pieejams viss, ko vien var vēlēties. Piemēram, mums ir elektrība, karstais ūdens, automašīnas, lidmašīnas – viss tas, kas mūsu senčiem nebija. Taču “māņticības krājkasīte” turpina pildīties. Pārsteidzoši, bet fakts! Cilvēka tieksme ticēt pārdabiskiem spēkiem dažkārt ir vienkārši apbrīnojama.

Šajā rakstā mēs pastāstīsim, kāpēc nedrīkst fotografēt aizmigušus cilvēkus. Jāmin, ka šim ticējumam ir sena vēsture, un neviens nevar pateikt, no kurienes tas atnācis līdz mūsdienām. Tomēr ir bijuši notikumi, kuru dēļ parādījies šis aizspriedums, kuram tic daudzi no mums.

Galvenie aizlieguma iemesli
1. Saskaņā ar vienu no teorijām fotogrāfija sevī glabā ļoti daudz informācijas par cilvēku, kas tajā iemūžināts. Tajā nav nekā laba, jo “melnie” burvji lieliski nolasa šo informāciju no attēla un var izmantot to, lai kaitētu cilvēkam ar ļaunas acs vai lāsta palīdzību.

Jāmin, ka pieaudzis cilvēks ir aizsargāts daudz labāk, nekā mazs bērns, tieši tāpēc mazuļu fotogrāfijas vajag glabāt iespējami tālāk no svešām acīm. Vēl vairāk – tās nav ieteicams rādīt pat tuviem draugiem, lai neuzliktu ļaunu aci. Starp citu, burvjiem pietiekami ir parādīt fotogrāfiju pat elektroniskā veidā.

Reklāma

2. Ne mazāk interesanta ir arī otrā versija, kurai ir senas saknes. Mūsu tālie senči, kas dzīvoja pirms daudziem simtiem gadu, uzskatīja, ka miega laikā dvēsele atstāj cilvēku, tāpēc šādos brīžos cilvēks ir īpaši neaizsargāts pret tumšo spēku iedarbību. Kopš tiem laikiem pastāv arī ticējums, ka gulošu cilvēku nedrīkst strauji modināt. Kāpēc? Šādā gadījumā ir liela iespēja, ka viņa dvēsele vienkārši nepaspēs atgriezties atpakaļ ķermenī, tāpēc cilvēks var vienkārši nomirt miegā.

Attiecībā uz nāvi, protams, tas ir pārspīlēti, taču strauja pamodināšana var tā nobiedēt, ka cilvēks visu atlikušo dzīvi var raustīt valodu. Taču kāds sakars šeit ar fotogrāfijām, jūs jautāsiet? Skaļš fotoaparāta slēdža klikšķis vai zibspuldzes uzliesmojums var pamodināt cilvēku un spēcīgi nobiedēt. Bet, ja tas viss notiek nakts vidū un pilnīgā klusumā, tad vienkārši var zaudēt saprātu.




sieviete_aizmigusi
3. Bet tagad ir pienākusi kārta trešajai un neparastākajai hipotēzei. Pirmie fotoaparāti sāka parādīties 19.gadsimtā, taču maksāja ievērojamu summu, tāpēc tos atļauties varēja ne tuvu ne katrs. Attiecīgi viena uzņēmuma cena arī bija salīdzinoši augsta, tāpēc fotogrāfijas varēja atļauties galvenokārt bagāti ļaudis.
Lai viņiem saglabātos atmiņas par mirušu tuvinieku, uzreiz pēc nāves viņu kārtīgi nomazgāja, apģērba dārgā tērpā un fotografēja. Vēl vairāk – pastāv fotogrāfijas, kurās mirušais redzams pie pusdienu galda kopā ar ģimeni. Interesantākais, ka pirmajā acu uzmetienā nevar saprast, ka attēlā redzams līķis, nevis dzīvs cilvēks.

4. Visbeidzot, cilvēks, kas nofotografēts miegā, kā minimums izskatās neestētiski. Stādieties priekšā, ka esat aizgājis gulēt. Miega laikā jūs pastāvīgi grozieties no sāna uz sānu un, iespējams, pat siekalojaties. Sakiet godīgi, vai jums būtu patīkami, ka šādā ne pārāk patīkamā brīdī kāds jūs nofotografētu? Diez vai. Un labi, ja foto attēlu redzēsiet tikai jūs, bet, ja tā nonāks, teiksim, sociālajā tīklā? Ja jūs tomēr esat nolēmuši kādu nofotografēt miega laikā, noteikti paprasiet viņam atļauju.

Vai var fotografēt gulošus cilvēkus un bērnus

Jautājums ir ļoti strīdīgs. Ja runa ir par pieaugušo, tad, pirmkārt, ar šādu darbību jūs varat cilvēku pamodināt un nobiedēt. Bet, ja runa ir par kādu nepazīstamu cilvēku, viņš var jums aizliegt fotografēt, turklāt viņam ir tiesības jums pieprasīt dzēst fotoattēlu, ja esat to uzņēmis.
Ja runa ir par bērniem, tad šajā gadījumā parasti visu izlemj mazuļa māte. Paskatieties sludinājumus – daudzi fotogrāfi piedāvā sarīkot par nelielu summu fotosesiju bērnam, kam piekrīt daudzas māmiņas. Un, ja spriest pēc ziņu izlaidumiem, ar viņu mīļotajām atvasēm pēc šādas sesijas nekas slikts nenotiek.




Starp citu, pastāv dažādas leģendas saistībā ar bērniem. Viena no tām vēsta, ka guloša bērna fotografēšana var novest pie tā, ka viņa sargeņģelis nobīsies un atstās bērnu. Tas savukārt var novest pie slimībām.

Bet otrā teorija ir daudz tuvāka realitātei – bērns var kļūt bailīgs un nemierīgs. Tam ir vienkāršs skaidrojums – mazulis guļ ciešā miegā. Te piezogaties jūs un mēģiniet nofotografēt savu atvasi. Atskan skaļš fotoaparāta slēdža klikšķis, uzliesmo zibspuldze un bērns strauji pamostas, nesaprot, kas noticis, sāk raudāt un jūtas pārbijies. Vai tiešām jūs gribat, lai to pārdzīvo jūsu bērns? Diez vai. Tieši tāpēc vajag īpaši rūpīgi izvērtēt, vai patiešām vajag fotografēt aizmigušu bērnu.

Kas tad galu galā sanāk? Teorijā gulošos cilvēkus fotografēt ir ārkārtīgi nevēlami, jo, kā mēs noskaidrojām saskaņā ar dažādām leģendām, tas var atnest mājās daudz nelaimju. No otras puses, mēs tajā neredzam neko sliktu. Guloši cilvēki nereti fotogrāfijās izskatās vienkārši lieliski – dažkārt pat labāk nekā dienas gaismā. Taču lēmums, protams, ir jāpieņem tikai jums pašiem.
Avots: “you-journal.ru”

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu