Reklāma

Kas ir “drons”?

Uz šo jautājumu atbildi sniedz “tehnoloand.lv” – Vārdam “drone” ir vairākas, atšķirīgas nozīmes un tā izcelsme meklējama vecajā angļu valodā no vārda “drān”, kurš tulkojumā nozīmē “vīriešu dzimuma bite”. Runājot par dronu kā elektrisku ierīci, mēs domājam par raķešu un tālvadības lidaparātu. Tātad kāda ir šī bezpilota lidmašīnas definīcija? Viena no viebiežāk lietotajām definīcijām dronam ir: “bezpilota lidaparāts vai gaisa kuģis, kas var pārvietoties autonomi, bez cilvēku kontroles vai ārpus redzes loka”. Vēl viena bieži lietojama definīcija ir: “drons ir jebkurš bezpilota lidaparāts vai gaisa kuģis, kas tiek vadīts no attāluma”. Bez šaubām, drons ir viena no vismodernākajām ierīcēm mūsdienu aeronautikas, elektronikas un robotikas nozarē.

Lai labāk saprastu, kā lido un strādā drons, mums ir jāizprot drona konstrukcijas pamatprincipi. Parasti drons ir izgatavots no viegliem kompozītmateriāliem, tādā veidā palielinot tā manevrēšanas spējas lidojuma laikā un samazinātot svaru. To var aprīkot ar papildus iekārtām, tostarp, kameru, GPS vadāmām raķetēm, navigācijas sitēmām, sensoriem u.t.t. Tiem ir pieejamas dažādas dizaina variācijas – izmērs, krāsa, funkcijas. Lielāko daļu mūsdienu modeļu var palaist ar rokām un vadīt tos ar talvadības pulti. Komerciālie modeļi ir maza izmēra un ar vienkāršotu konstrukciju. Tādēļ šie droni ir piemēroti arī bērniem, jo tos ir salīdzinoši viegli vadīt. Svarīgi, ka dronam ir ūdens izturīgs motora korpuss, lidojuma kontrolieris (pults), motors, raidītājs, uztvērējs, dzenskrūves un enerģijs avots (baterijas). Jā, šie mazie akrobāti spēj ieskaut daudz savos metāla vai plastmasas korpusos.

Klasifikācija – dronu veidi

Reklāma

Dronu korekta klasifikācija var šķist nerealizējāma, ņemot vērā to funkciju daudzveidību. Vienīgais veids, kā tos var klasificēt – pēc izmēra.

Nano un mini droni

Mazākie droni pasaulē pieder pie šīs kategorijas. Tos var iedalīt divās apakškategorijās – nano un mini droni. Nano droni ir mazāki nekā mini, un to izmērs, parasti tiek pielīdzināts kukainim. Savukārt, mini dronu izmērs var sasniegt pat 50 cm un tiem ir jaudīgāki elektromotori, un spēcīgākas funkcijas nekā nano droniem. Parasti, abus šo kategoriju dronus, izmanto militārie spēki, jo tie ir viegli manevrēšanā un pateicoties savam izmēram, var sasniegt grūti sasniedzamas vietas. No citas puses, tirgū ir vairāki modeļi, kas ir pieejami parastam patērētājam. Tie var lidot vairāk kā 10-20 minūtes un to uztveršanas radiuss ir no 1 līdz 3 km.

Maza izmēra droni

Šīs grupas droni ir no 50 cm līdz 2 m lieli. Viņiem nav jaudīgu dzinēju, tāpēc tie jāuzmet gaisā, lai varētu uzsākt lidojumu. Šis produkts ir populārs tirgū, jo tam ir lieliskas funkcijas un plašs piedāvājums. Šis ir visbiežāk sastopamais drona veids, kas ir pieejams vidējam patērētājam. Vienkārši izsakoties, vairums dronu, ar kuriem sastopamies tirgū, pieder pie šīs grupas. Tiem ir 5km uztveramības radiuss un tie var lidot no 20 līdz 40 minūtēm.

Vidēja izmēra droni

Jebkurš drons, kura spārni ietver no 5 līdz 10 m, ietilpst vidēja izmēra dronu kategorijā. Šie droni spēj pārvadāt līdz 200 kg smagu kravu un tiem ir jaudīgi dzinēji. Šie droni parasti tiek izmantoti preču transportēšanai attālos reģionos un militāram vajadzībām. Jāmin, ka šie droni joprojām ir mazāki nekā citi vieglie lidaparāti. Vidēja izmēra drons spēj lidot 50 km tālu un to lidojuma laiks var ilgt līdz 6 stundām.

Liela izmēra droni

Pie šīs grupas tiek pieskaitīti droni, kuru spārni ietver līdz 10 m. Kopumā, šie droni pēc izmēra ir tādi paši kā maza izmēra lidmašīnas, un tos arī izmanto militāros uzdevumos. Lai vadītu šo dronu ir nepieciešamas atļaujas un tiesības, tā kā tas tiek uzskaitīts lidmašīnu grupā. Lielākoties, tie tiek aprīkoti ar ieročiem, tādēļ tiek izmantoti takstiskajos uzbrukumos, kuros sūtīt cilvēku ir pārāk liels risks. Tiek uzskatīts, ka liela izmēra droni, nākotnē pilnība aizvietos lidmašinās, kurās ir nepieciešams pilots. Sakarā ar to, ka šajā grupā ir uzskaitāmi daudz droni, tos var sadalīt mazakās apakškategorijās:

1. Mazas darbības modeļi. Var lidot līdz pat 150 km radiusā un vairāk kā 11 stundas.

2. Droni ar vidēju darbības diapazonu. Darbības rādiuss 650 km.

3. Droni ar lielāko darbības diapazonu. Šīs grupas droni spēj pacelties 10 km virs jūras līmeņa un palikt gaisā vairāk nekā 36 stundas.


CAA

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu