Reklāma

Mobilie telefoni pasauli sāka pārņemt pirms nedaudz vairāk kā 40 gadiem. Pirmie bija smagi, neērti un ne vienmēr pildīja savu vienīgo funkciju – iespēju sazvanīties. Lai cik, ar mūsdienu acīm skatoties, tas šķistu neierasti, pat šādas ierīces bija reta un ekskluzīva lieta, kas pieejama vien retajam. Kā atklāj Dailes teātra aktieris Juris Žagars, viņš mobilo tālruni lieto jau kopš 1995. gada un pirmais telefons ne tikai svēris 5 kg, bet arī prasījis lielus ieguldījumus ne tikai finansiāli, bet arī praktiski.

“Mans pirmais telefons – milzīga Nokia, apmēram 5 kg smaga! Es tai biju uzšuvis speciālu pleca somu, kur antenu varēja ielikt siksnā, lai neizbaksta apkārtējiem acis. Mašīnā bija uzbūvēts speciāls plaukts, kur to nolikt. Tie bija laiki, kad, ja tev somā zvanīja telefons, neviens neprotestēja, ja tu grābi un ķēri to, un atbildēji nekavējoties. Tas bija kaut kas ekstraordinārs, ja tev somā zvanīja telefons. Visi apklusa un gaidīja,” atmiņās dalās aktieris.

IMG_4417

Kā stāsta Žagars, ņemot vērā, ka vienlaicīgi bijis jāstrādā gan teātrī, gan jāvada savs bizness Cēsīs, saziņa bija ārkārtīgi svarīga, bet tas arī atspoguļojās lielās izmaksās. “Telefona rēķini bija kosmiski un reizēm sastādīja identisku summu ar manu algu teātrī. Tad gan grāmatvede sāka iebilst, vai ir loģiski, ka, lai varētu strādāt teātrī, es esmu spiests lietot mobilo un par to maksāt visu algu, ko nopelnu teātrī. Un reizēm vēl nepietika un vajadzēja piemaksāt daļu no filmēšanas honorāriem.”

Reklāma

Lai gan aktieris savu pirmo telefonu rūpīgi glabājis līdz mūsdienām, nu tas nodots īpašā izstādē “Visu cieņu vecajam telefonam”. Līdz pat gada beigām gan Jura Žagara 5 kg smagā Nokia, gan citu Latvijas slavenību telefoni būs apskatāmi pop–up izstādē LMT klientu apkalpošanas centros dažādās Latvijas pilsētās, aicinot ikvienu Latvijas iedzīvotāju neglabāt nolietotos mobilos tālruņus, bet gan nodot tos pārstrādei.

Tāpat atgādinot, ka mobilos tālruņus nedrīkst izmest sadzīves atkritumos, jo nonākot dabā tie rada piesārņojumu, ikviens aicināts savā īpašumā esošos nolietotos mobilos tālruņus nodot pārstrādei LMT klientu apkalpošanas centros 60 vietās visā Latvijā. Jāpiebilst, ka nolietotā tālruņa īpašniekam, iepriekš lūdzot LMT darbiniekam novērtēt tālruni, ir iespēja atpirkuma summu ziedot Latvijas Bērnu dzirdes centram vai saņemt kā atlaidi vai dāvanu karti LMT pakalpojumu apmaksai, jaunu iekārtu un aksesuāru iegādei.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu