Kadrs no video
Reklāma

Kā vērtēt likumsargu darbu Tukuma traģēdijas lietā? Komentāru sniedz Linda Mūrniece, uzņēmēja, bijusī iekšlietu ministre.

Valsts policijas (VP) rīcībā patlaban ir atsevišķi fakti, ka Tukumā degušais Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbinieks, iespējams, mēģināja izdarīt pašnāvību, taču pārliecinoši to apgalvot pagaidām nevar, jo lietā turpinās izmeklēšana, šodien “Spried ar Delfi” atzina VP priekšnieka vietnieks Andrejs Grišins.

Tomēr, arī ja Tukumā notikušais ir negadījums vai pašnāvība, tas neizslēdz, ka notikumā ir nozieguma sastāvs, skaidroja Grišins.

Reklāma

“Ja tā ir pašnāvība, tad jāpēta, vai cilvēks nav novests līdz tādam stāvoklim. Jā, ir atsevišķi fakti, ka, iespējams, ir pašnāvība, taču pārliecinoši to nevar apgalvot, kamēr nav pieņemts procesuālais lēmums,” norādīja Grišins.

Respektējot sabiedrības viedokli un nolūkā nodrošināt objektivitāti kriminālprocesu par incidentu Tukumā no Tukuma iecirkņa savā izmeklēšanā pārņēma VP Zemgales reģiona pārvalde.

Lai kliedētu bažas saistībā ar Tukuma policijas atteikumu sākt kriminālprocesu par draudiem saistībā ar saņemtajām īsziņām, Grišins atgādināja, ka VP ir sākta dienesta pārbaude. Viņš skaidroja, ka katrs gadījums ir individuāls, tāpēc atbilstoši dienesta pārbaudes secinājumiem, ja policisti būs rīkojušies nepareizi, viņi tiks sodīti.

Grišins vērsa uzmanību, ka pēc incidenta Tukumā sabiedrībai tika pasniegta vienpusēja informācija, kurai sabiedrība uzticējās un nepieļāva citas notikušā versijas. Viņš norādīja, ka policija diezgan regulāri konstatē, ka sabiedrībai tiek selektīvi pasniegta informācija un ar sabiedrisko domu tiek manipulēts.

“Šeit tika uzklausīta viena puse, un tas ir vienas puses viedoklis. Izmeklētājs nevar izdarīt secinājumus, balstoties uz vienas puses liecībām. Jāizvērtē visi fakti. Tika pasniegta viena versija, un sabiedrība to uztvērusi kā patiesu,” norādīja Grišins.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) norādīja, ka viņš aicinājis Valsts policiju pārskatīt stratēģisko komunikāciju, lai sabiedrībā neradītu lieku spriedzi.

Ministrs skaidroja, ka patlaban dzīvojam citā laikmetā ar citu informācijas aprites ātrumu. Pēc nozieguma sabiedrība sociālajos tīklos pauž, viņasprāt, pārliecinošas versijas par vainīgajām personām un nozieguma pasūtītājiem, taču ministrs aicināja sabiedrību atļaut policijai veikt savu kvalitatīvu darbu. “Nu nevar 15-20 minūšu laikā būt zināmi visi apstākļi,” piebilda Ģirģens.

Aizvadītās nedēļas nogalē “Neatkarīgās Tukuma Ziņas” vēstīja, ka Tukumā, iespējams, ar degšķidrumu apliets un aizdedzināts kāds vīrietis. Lai arī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ziņojis, ka piecstāvu ēkā Tukumā degusi apģērbu kaudze un cietuši divi cilvēku, taču viens no cietušajiem izdevumam uzsvēris, ka tā ir maldinoša interpretācija par notikušo, jo patiesībā smagāk cietušais ticis aizdedzināts ar degšķidrumu.

Cietušais uzbrukumā vainojis kādu vīrieti, kurš abiem cietušajiem “uz savu iedomu pamata vai homofobisku motīvu vadīts” esot vairākkārt draudējis un pieprasījis vienā dzīvoklī dzīvojošajiem jauniešiem “aizvākties no pilsētas”. Par draudiem ticis ziņots policijai, taču nekāda reakcija nesekoja.

Policija nedēļas nogalē, reaģējot uz šādu informāciju, publiski paziņoja, ka tā vēl nav guvusi apstiprinājumu tam, ka Tukumā notikušais ugunsgrēks būtu saistīts ar iepriekš viena cietušā iesniegto iesniegumu par viņam izteiktajiem draudiem.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu