Reklāma

Šķiet, pirmo nopietno pasaules uzmanību Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns izpelnījās pērn pēc vārdiskas saķeršanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, kad abi apmainījās tādiem teicieniem kā “mazais raķešu vīriņš” un “prātu izkūkojis vecis”. Taču, lai patiešām izprastu Kimu dinastijas vietu un lomu pasaulē vienīgās komunistiskās valsts vēsturē, ir jāieskatās 70 gadus senā pagātnē.

Tās ir vienas ģimenes trīs paaudzes, kas ir izveidojušas Ziemeļkoreju tādu, kādu mēs to zinām vai drīzāk nezinām šodien. Taču, izprotot ģimenes spēku un attiecības starp tēvu, dēlu un mazdēlu, var labāk izprast, kā darbojas valsts.

Kimu dinastijas dzīves stāstam ir veltīta jaunā četru sēriju dokumentālā filma “Trīs līderi”, kas “National Geographic” skatāma no pirmdienas, 19.novembra. Ar plašiem arhīva materiāliem, aculiecinieku un ekspertu intervijām filmā atklāsies šīs ģimenes tumšais spēks un bieži vien sirreālie stāsti, kas ļauj citādi ieraudzīt nāciju, ko septiņdesmit gadus vada viena dinastija. Šis stāsts sākas ar to, kā nepilngadīgs partizāns izglābjas kaujas laukā un pārņem valsti, kurai izmisīgi ir nepieciešams līderis, un beidzas ar nežēlīgu vienas dinastijas diktatūru, kas vairs nav tipiska parādība modernajā pasaulē.

Reklāma

Kas ir šie trīs Kimu ģimenes pārstāvji, kas dažādos laikos ir vadījuši Ziemeļkoreju? Kā zināms, par Ziemeļkoreju un tās līderiem var stāstīt divus stāstus. Pirmais – tie ir statistikas dati, izlūkdienestu ziņojumi, citu valstu diplomātiem un līderu teiktais, bēgļu un režīma pretinieku liecības, ko papildina atsevišķu tūristu stāstījumi. Otra ir “oficiālā vēsture”, kura ir tapusi un konstruēta Phenjanā lietošanai valsts iekšienē un visā pasaulē. Šī vēsture ir leģendu, mītu un hiperbolu apvienojums.

Kims Irsens
Kims Irsens ir Korejas Tautas demokrātiskās republikas dibinātājs un valsts ideoloģijas “čučhe” vai patriotiskās pašpārliecinātības izveidotājs. Šī ideoloģija paredzēja Ziemeļkorejas norobežošanos no visas pasaules, un to līdz šim nav spējis mainīt nekas pat brīžos, kad būtu nepieciešama pasaules palīdzība. Viņš ir dzimis 1912.gada 15.aprīlī nelielā ciematiņā netālu no Phenjanas, kas izcēlās partizāņu kaujās pret Japānas okupācijas karaspēku un vēlāk, Otrā pasaules kara gados pret Padomju armiju. Kims Irsens vadīja Ziemeļkoreju no 1948.gada līdz pat savam nāves brīdim, 1994.gada 8.jūlijā.

Dokumentālajā filmā “Trīs līderi” būs skatāmas Kima Irsena pirmās dienas, nonākot pie varas, Korejas kara sākums, nometņu veidošana ikvienam, kas varētu būt “naidīgs”, mēģinājumi nogalināt Dievidkorejas prezidentu un bīstamā spēle ar ASV, ieskaitot kuģa “USS Pueblo” nolaupīšanu un nepatīkamu slepkavības demilitarizētajā zonā.

Taču Kims Irsens joprojām tiek plaši pielūgts, visā Ziemeļkorejā ir uzstādītas vairāk nekā 500 viņa statujas. Visiem iedzīvotājiem ir jānēsā nozīmītes ar viņa attēlu un jātur godā mājās pie sienas viņa attēli.

Kims Čenirs
Ņemot vērā Kima Čenira tēva personības kultu, daži fakti par otrā Kima dzīvi ir visai nepārbaudāmi. Saskaņā ar valsts leģendām, Kims Čenirs ir dzimis slepenā militārā nometnē kalnos 1941.gada 16.februārī. Taču vēsturnieki ir noskaidrojuši, ka patiesībā viņš ir dzimis Padomju Savienības Sibīrijas daļā un reģistrēts kā Jurijs Irsenovičs Kims. Kims Čenirs bija kā apsēsts ar filmām, tostarp Džeimsa Bonda seriāliem.

Tiek ziņots, ka viņa kolekcijā bijis teju 20 000 video ierakstu. Tieši kino un propaganda bija ieroči, kurus Kims Čenirs izmantoja, lai iegūtu sava tēva atbalstu un kļūtu par līdera mantinieku. Viņš pavēlēja nolaupīt Dienvidkorejas režisoru Sinu Sanoku un viņa sievu, piespiežot radīt režīmu slavinošas filmas, noslepkavot Dienvidkorejas prezidentu un sarīkot teroraktu “Korean Airline” lidmašīnā, tā paužot protestu pret Olimpiskajām spēlēm Seulā 1988.gadā.

Līdz ar Aukstā kara beigām Ziemeļkoreja zaudē Padomju savienības atbalstu, kas ir garantējusi drošību un atbalstījusi tās ekonomiku gandrīz pussimtu gadu. Kad valsts ekonomika sabrūk, viņa valdība sāk drukāt viltotas ASV 100 dolāru banknotes, izveido kristāliskā metamfetamīna un citu narkotiku rūpnīcas. Viņš arī nodarbina privātu suši pavāru, un rīko smalkus banketus, kamēr valsts turpina slīgt ekonomiskās problēmās. Kima Čenira kļūdas ekonomikas plānošanā 1994. – 1998.gadā Ziemeļkorejā radīja baisu badu, kurā miruši no 240 000 līdz pat 3 500 000 cilvēku.

Kims Čenuns
Tagad ir grūti iedomāties, bet daudzi cilvēki ticēja, ka 28 gadus vecais, Šveicē izglītotais Kims Čenuns varētu būt maigāks līderis nekā viņa tirāniskais tēvs un vectēvs. Kima Čenira jaunākais dēls nogalināja savu tēvoci, tiek turēts aizdomās par sava pusbrāļa slepkavību un ir paātrinājis valsts centienus iegūt kodolieročus. Kaut arī šogad var runāt par zināmu atkusni Ziemeļkorejas un pārējās pasaules attiecībās, patiesībā ne Vašingtonā, ne arī Pekinā nezina, kā ar Kimu Čenunu tikt galā.

Četru sēriju dokumentālā filma “Trīs līderi” skatāma “National Geographic” pirmdienās, no 19.novembra plkst. 22:00, ar atkārtojumu otrdienās plkst. 18:05!

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu