Reklāma

Viens skelets un četras dažādas leģendas – sadarbojoties Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Anatomijas muzejam un Zīmējumu teātrim, tapusi nāvīgi interesanta izrāde “Līķu grāmatas stāstiņi. Skelets Nr. 438”. Izrādē trīs vakarus (31. oktobrī, 1. un 4. novembrī) tiks šķetinātas leģendas par pirmo brīvprātīgo ķermeņa novēlējumu, kas 1925. gadā nonāca Anatomijas muzejā.

Tuvojoties gada tumšākajam laikam, kad tradicionāli pieminam mirušos, spožāk var iemirdzēties arī RSU Anatomijas muzeja vēsturiskās kolekcijas eksponāts – skelets Nr. 438. Veicot kolekcijas izpēti, muzeja speciālistes ir ne tikai noskaidrojušas pārbaudāmus faktus par šo skeletu, bet arī uzzinājušas aizraujošas leģendas.

Laika gaitā, zūdot vēsturiskajai informācijai, skelets apaudzis ar dažādām leģendām un dzīvojis no sava īpašnieka neatkarīgu dzīvi. Anatomijas muzeja darbinieku no paaudzes paaudzē nodotās leģendas tagad nonākušas arī Zīmējuma teātra radošās komandas ausīs un pārtapušas nāvīgi interesantā izrādē pieaugušajiem. Protams, kā jau ar leģendām mēdz būt, – izrāde ir reālu faktu, absolūtu fantāziju un interpretāciju kokteilis. Bet, kā teicis Marks Tvens, – nekad neļauj patiesībai stāties ceļā labam stāstam!

Reklāma

Izrāde tapusi ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Tās radošo komandu veido režisors un improvizators Varis Klausītājs, sitaminstrumentālists Jēkabs Rēders, dramaturgs Klāvs Knuts Sukurs un scenogrāfe Pamela Butāne. Izrādes notiks 31. oktobrī, 1. un 4. novembrī plkst. 19.25 Kino Bizē, Elizabetes ielā 37 (ieeja no pagalma). Biļetes “Biļešu paradīzē”.

RSU Anatomijas muzejam šogad šis ir jau otrais sadarbības projekts ar māksliniekiem – kamerizstāde Ādas, kur eksponēta simtgadīgu tetovētu ādu kolekcija līdzās vīzijai par tetovēšanos nākotnē, skatāma Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā Antonijas ielā 1 vēl līdz šī gada 29. decembrim.

Kopumā RSU Anatomijas muzeja kolekcijā ir ap 6000 vienību, kas atspoguļo cilvēka normālo un patoloģisko anatomiju, embrioloģiju un iedzimtās anomālijas. Patlaban norit rekonstrukcijas darbi un tuvākajos gados muzejs modernā un multimediālā veidolā atdzims savā vēsturiskajā vietā – anatomikuma ēku kompleksā Kronvalda bulvārī 9.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu