Reklāma

“…tajā dienā, kad mūsu karogs lepni un brīvi plīvos pār Latviju, es būšu Jūsu vidū. Tautas vienībā — Latvijas dzīvība. Visu par Latviju. Dievs svētī Latviju!”

Gunārs Astra

Latvijas Okupācijas muzejs aicina godināt Latvijas brīvības cīnītāju GUNĀRU ASTRU viņa 87. dzimšanas dienā pirmdien, 2018. gada 22. oktobrī plkst. 17.00 piemiņas sarīkojumā Latvijas Okupācijas muzejā, Raiņa bulvārī 7.

Pasākumā piedalīsies operators, filmas “Gunārs Astra. Sirdsbalss” režisors Raits Valters, vēsturnieks Ritvars Jansons. Tiks demonstrēti vairāki vēl nepublicēti videokadri, kuros redzams G. Astra un topošie tautas neatkarības kustības dalībnieki. Būs iespēja arī apskatīt un uzzināt par relikvijām, ko saglabājusi un Okupācijas muzejam uzticējusi G. Astras ģimene.

Reklāma

Gunārs Astra ir viens no tiem, kas pagājušā gadsimta 60.- 80. tajos gados nevardarbīgi pretojās komunistu varai Latvijā. Īpaša nozīme ir viņa runai 1983. gada 15. decembrī LPSR Augstākajā tiesā teiktajam pēdējam vārdam, kas beidzas ar mūsdienās daudz citēto frāzi “Es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs. Tas dod man spēku šeit stāvēt un elpot.”

Šī runa, iespējams, ir viena no nozīmīgākajām politiskajām runām Latvijas valsts vēsturē. Tā pierāda, ka Latvijas valsts neatkarības ideja bija dzīva visu padomju okupācijas periodu.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu