Reklāma

Attiecības mums visiem ir svarīgas gan mājās, gan darbā, draugu lokā un ģimenē. Labs draugs un labs psihologs ir līdzīgas, tomēr ne identiskas lomas.

Draugam var piedot asus izteikumus, jo zinām, ka viņš vēl labu, un padomus vai kritiku uztveram kā vēlēšanos palīdzēt. Mīnuss ir tas, ka draugs nevar būt objektīvs. Bet psihologs… reizēm viņu uztveram pavisam nedraudzīgi. Lai izdotos patiešām auglīgs dialogs, tomēr pret psihologu jāizturas maksimāli atklāti.

Starp citu tiem, kuri pret sevi izturas ar pienācīgu devu kritikas, psihologs bieži vien nemaz nav vajadzīgs. Bet psihologs ir objektīvs, un viņa spriedumi, pat kritiski, var palīdzēt to mums pašiem slēpto aspektu, kas diezgan spēcīgi traucē dzīvot.

Slavenais krievu psihologs Mihails Labkovskis ir slavens ar skarbiem un skaļiem izteikumiem – nu, gluži kā mūsu Viesturs Rudzītis!

Reklāma

Labkovskis ir praktizējošs speciālists ar 30 gadu stāžu, tātad var atļauties arī zināmu kategoriskumu spriedumos, jo jāatzīst, ka viņa pieredze glābj gan ģimenes, gan dzīvības. Lūk, viņa citāti par dažādām dzīves situācijām.



1. Vai zināt, kāda ir principiālā atšķirība starp veselu cilvēku un neirotiķi? Vesels cilvēks arī cieš, bet no reālām situācijām. Bet neirotiķis cieš par izdomātām lietām. Bet, ja ciešanu nepietiek, neirotiķis sameklē mīļoto Kafku, Dostojevski un pudeli.

2. Sieviešu problēmu cēlonis nav tas, ka vīrietis izturas kā cūka. Iemesls ir tas, ka viņas neiroze prasa izeju. Un tam vajadzīgs konkrēts cilvēks un attiecības, kurās viņa varētu ciest.

3. Vesels cilvēks precēties negrib. Pirmais, kas jāizdara, jābeidz gribēt apprecēties. Citiem vārdiem, ja vēlies apprecēties, jāpārstāj par to domāt, jāpadara pati ideja nevērtīga.

4. Ja cilvēks citam cilvēkam aizstāj visu pasauli, tas nozīmē, ka savas pasaules viņam vienkārši nav

5. Laimīgas ģimenes dzīves, laulības un seksa ķīla ar vienu partneri ir tikai viena – stabila psihe. Ne
piekāpšanās, ne kompromisi – tas viss ir taisns ceļš pie kardiologa vai onkologa. Kad cilvēkam ir stabila psihe, viņš var visu dzīvi nodzīvot ar vienu partneri. Un mīlēt tikai šo vienu cilvēku.



6. Mums patīk mērīt mīlestību ar ciešanu līmeni. Bet veselīga mīlestība ir stāsts par to, cik laimīgs tu jūties.

7. Kad stjuarte tev rāda glābšanas līdzekļus, ko viņa saka par skābekļa masu? “Ja ceļojat ar bērnu, uzlieciet masku sev un tad bērnam.” Tajā ir visa sāls. Visi cenšas palīdzēt bērnam, kļūstot par pilnīgiem psihiem. Tā tas nedarbojas. Ja vēlies, lai bērnam būtu labi, izdari kaut ko ar savu galvu.

8. Veseli cilvēki vienmēr izvēlas sevi, bet neirotiķi – attiecības, kas pašam nāk par sliktu, un tā arī ir galvenā atšķirība.

9. Sievietei nekad nevajag attiecībās paciest to, kas viņai nepatīk. Viņai tas jāsaka uzreiz, un, ja vīrietis nemainās, viņiem jāšķiras.

10. Vientulība nav ļaužu trūkums tev apkārt. Tas ir intereses trūkums par sevi, turklāt jau kopš bērnības.

11. Vienīgais laiks cilvēka dzīvē, kad viņš ir objektīvi atkarīgs un viņu var uzskatīt par ķīlnieku, ir bērnība un atkarība no vecākiem. Tas ir salīdzinoši neilgs laiks. Pārējos gadījumos palikšana jebkurās attiecībās ir pieauguša cilvēka izvēle.

12. Ja tev nepatīk, kā vīrietis izturas, nemeklē attaisnojumus viņa uzvedībai. Situācija, kurā viņš “nepārzvanīja”, veselīgai meitenei nozīmē attiecību beigas, bet neveselai – mīlestības sākumu.

13. Ģimenes terapija – tā ir šķiršanās. Tikai viens ģimenes terapijas veids ir patiešām noderīgs – psihologa starpniecība laulības šķiršanas procesā. Bet tieši to praktizē reti, lai neteiktu – nekad.

Avots: “Mirror-Venus”

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu