Reklāma

Šodien Rīgā ieradies Tibetas budistu garīgais līderis Dalailama. Intervijā kanālam RīgaTV 24 viņš izteica savu viedokli gan par Latvijas simtgadi, gan par Eiropas Savienībai joprojām aktuālo bēgļu jautājumu.

Apspriežot simtgadi, Dalailama norādīja, ka latviešiem būtu jābūt lepniem par paveikto: “Es domāju, ka jums jājūtas lepniem. Šo Baltijas valstu tautām tas bija smags laiks. Jūs nekad nepadevāties, saglabājāt savu apņemšanos dzīvot brīvībā. Tas ir brīnišķīgi. Vēlos paust savu apbrīnu jūsu gribasspēkam.”

Viņš uzskata, ka vēlme pēc brīvības ir dabiska un tiekties uz to ir ārkārtīgi svarīgi. “Katrs cilvēks, pat dzīvnieks, mīl brīvību. Putnam nepatīk tikt ieliktam krātiņā. Mēs esam cilvēciskas būtnes, mums ir šīs brīnišķīgās smadzenes. Lai izmantotu savu cilvēka gudrību un lai paustu savu radošumu – bez brīvības tas nav iespējams. Tāpēc brīvība ir ļoti svarīga,” apliecināja Dalailama.

Reklāma

Sarunā par bēgļiem Dalailama skaidroja, ka, viņaprāt, bēgļiem jāsniedz pagaidu patvērums un izglītība, lai viņi būtu spējīgi atgriezties dzimtenē un risināt tās problēmas: “Jau no paša sākuma man bija uzskats, ka bēgļus no Āfrikas un citām vietām – šiem cilvēkiem ir jādod pagaidu patvērums. Viņi te dodas, jo viņu pašu zemē ir smaga situācija. Tāpēc viņi no turienes bēg. Mums viņi jāpieņem un jādod patvērums, un viņu bērniem jādod atbilstoša izglītība. Tad jaunieši ir jāapmāca, jādod tiem prasmes. Tad galu galā viņiem pašiem jānonāk pie apziņas, ka ir jāatgriežas savā zemē, lai to celtu no jauna.”

Viņš uzskata, ka Eiropas valstīm drīzāk būtu jāatbalsta centieni risināt problēmas bēgļu dzimtenēs, nevis jāuzsāk sarežģīts integrācijas process.

“Un tad šīs Eiropas valstis, piemēram, Vācija, kad viņi atgriezīsies mājās, varētu atbalstīt kādas misijas šo valstu atjaunotnē. Es domāju, ka tas ir labāk. Ierasties šeit un iedzīvoties – dažubrīd tas var būt sarežģīti. Eiropas valstis pieder eiropiešiem,” intervijā sacīja Dalailama.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu