Reklāma

Zobu pasta no akmens, kauliem, stikla…

Slimi zobi nozīmē virkni problēmu: dažādus medicīniska rakstura sarežģījumus, nespēju normāli sakošļāt barību un – arī atbaidošu izskatu. Jau senatnē zobu veselības uzturēšanai meklēti un atrasti dažādi līdzekļi. To iedarbība bijusi gan lietderīga, gan kaitējoša.

Zobu nekopšanas sekas visos laikos bijusi infekcijai un iekaisumiem labvēlīgu apstākļu rašanās, kā arī zobakmens veidošanās. Jau akmens laikmetā cilvēki lūkojuši ar to cīnīties, zobu tīrīšanai, izmantojot vienkārši sakošļātus kociņus, kuru spurainos galus lietoja kā vienkāršu, bet efektīvu zobu suku.

Romā gliemeņu čaulas, Ēģiptē urīns
Seno ēģiptiešu zobārstu veikums, liekot lietā zelta stiepli

Reklāma

Ar laiku zobu kopšanas praksē ienāca dažādu šim nolūkam domātu substanču pagatavošana, kuras varētu uzskatīt par mūsdienu zobu pastas priekštecēm. To sastāvs bijis visai daudzveidīgs. Kā abrazīvais līdzeklis plaši izmantoti samalti un dedzināti kauli, olu čaumalas, dzīvnieku nagu un ragu pulveris, gliemežvāki, pumeks, sāls, dažādi minerāli, pat saberzts stikls un citas skrāpējošas sastāvdaļas. Tās sniedza acīm redzamu tūlītēju efektu, taču nereti neatgriezeniski sabojāja zobu emalju.

Kā aromatizējošu komponentu zobu tīrīšanas līdzekļiem pievienoja medu, dažādas ēteriskās eļļas un garšaugus: anīsu, ķimenes, mirres. Senajā Romā zobu tīrīšanai izmantotas austeru un pērļu gliemeņu čaulas ar aromātiskām piedevām no žāvētām rožu ziedlapiņām pulvera un pastas veidā.

00807720_001 new_big
Līdztekus zobu notīrīšanai jau senatnē meklēti arī tos īpaši balinoši līdzekļi. Senajā Ēģiptē šim nolūkam izmantots iestāvējies urīns, kura sastāvā esošais amonjaks sniedzis vēlamo efektu. Kādā 6000 gadu vecā ēģiptiešu manuskriptā sniegtas ziņas par pulveri, kurā sajaukti sāls, pipari, mētras un kaltēti īrisu ziedi. Izmēģinot šo līdzekli mūsdienās, izrādījās, ka tam ir pārmērīgi sīva garša un tas izraisa smaganu asiņošanu.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu