Reklāma

Ģimene pirmajā vietā
gimene

Visi ilgdzīvotāji, kurus zinātnieku grupa, satika “zilajās zonās”, atzina, ka ģimenei viņu dzīvē vienmēr bijusi pirmā vieta. Īpaši tas attiecas uz Sardīnijas iedzīvotājiem, kuri arī mūsdienas ir kaislīgi uzticīgi ģimenei un ģimenes vērtībām.

Kāds turienes vīndaris, vaicāts, vai viņam nebūtu vieglāk, ja ievietotu savu veco nespējīgo māti veco ļaužu namā, atbildēja, ka pat iedomāties neko tādu nevarot, jo tas būtu apkaunojums viņa ģimenei. Savukārt kāds sardīniešu gans, kam ļoti patīk strādāt, tomēr atzina, ka pilnīgi viss, ko viņš dara, ir ģimenes labā.

Nikojas pussalā visi ģimenes locekļi dzīvo netālu cits no cita. Tā, visi 99 kāda ciema iedzīvotāji ir 85 gadus veca vīrieša pēcnācēji. Viņi regulāri pulcējas uz maltītēm ģimenes restorānā, bet vīrieša mazdēli un mazmazdēli ik dienu apmeklē večuku, lai palīdzētu viņam sakopt mājokli vai vienkārši uzspēlēt dambreti.

Reklāma

Savukārt okinavieši, kas vecāki par 70 gadiem, savu dienu sāk ar senču piemiņas slavēšanu. Pie kapu kopiņām nereti stāv soliņi, lai ģimenes locekļi tur varētu sarīkot svētdienas maltīti kopā ar mirušajiem tuviniekiem.

Kādā veidā tas veicina ilgmūžību? Līdz brīdim, kad ilgdzīvotāji sasniedz 100 gadu vecumu, viņa pieķeršanās ģimenei nes augļus – bērni ar pateicību atbild par viņiem sniegto mīlestību un rūpēm. Viņi pastāvīgi apmeklē savus vecākus, bet trijās no četrām “zilajām zonām” jaunā paaudze ar prieku uzņem vecīšus dzīvot pie sevis.

Pētījumi liecina, ka vecāka gadagājuma ļaudis, kas dzīvo kopā ar bērniem, ir mazāk pakļauti slimībām un stresam, ēd veselīgāk un ar viņiem retāk notiek nopietni nelaimes gadījumi.

Viens no pētījumiem, kurā septiņus gadus piedalījās 70 līdz 79 gadus veci cilvēki, arī atklāj, ka veci ļaudis, kas dzīvo kopā ar bērniem, saglabā veselo saprātu, viņiem ir skaidrāka domāšana un labākas sociālas spējas, nekā tiem, kas dzīvo vieni vai pansionātā.

Avots: “fithacker.ru”

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu