Publicitātes foto
Reklāma

Lai arī cik jums nebūtu gadu, jūsu ķermenis ir daudzkārt jaunāks – tas nemitīgi atjauno pats sevi. Izrādās, dažādas organisma daļas atjaunojas ar atšķirīgu ātrumu, un, pēc zinātnieku domām, vidējais šūnu vecums var būt septiņi līdz desmit gadi.

Zinātnes sasniegumi un tehnoloģijas ļauj mums ielūkoties cilvēka ķermeņa iekšpusē un justies kā fantastikas filmas skatītājiem. Tieši šādu ceļojumu piedāvā raidījums “No šūpuļa līdz kapam”, kas svētdien, 12.februārī būs skatāms “National Geographic”.

Pirms tā “National Geographic” apkopojis informāciju par dažādu ķermeņa daļu šūnu vecumu, sākot no jaunākā.

Zarnu epitēlija vecums: divas līdz trīs dienas
Zarnu iekšpusi klāj epitēlija šūnu kārta, ko zinām kā bārkstiņas – mazi, pirkstiem līdzīgi izaugumi, kas palielina virsmas laukumu un palīdz absorbēt barības vielas. Tās atjaunojas ļoti strauji – katras divas līdz trīs dienas, jo ir pakļautas agresīvai ķīmisko vielu, piemēram, kuņģa skābes iedarbībai. Zarnas aizsargā sevi ar gļotu slāni, taču arī šī barjera nespēj ilgstoši izturēt kuņģa skābes un tādēļ šīs šūnas atjaunojas katru trešo līdz piekto dienu.

Reklāma

Garšas kārpiņu vecums: desmit dienas
Uz mēles atrodas aptuveni 9000 kārpiņu, kas palīdz mums atklāt saldu, sāļu, skābu vai rūgtu garšu. Katra garšas kārpiņa satur apmēram 50 garšas šūnu, un tā atjaunojas ik pa desmit līdz četrpadsmit dienām. To jūtīgumu var ietekmēt iekaisumi, smēķēšana, u.c.

Plaušu vecums: divas līdz trīs nedēļas
Plaušu šūnas nemitīgi atjauno pašas sevi. Tiesa, dažādas šūnas atjaunojas ar dažādu ātrumu. Alveolas, kas atrodas dziļi plaušās un ir nepieciešamas skābekļa apmaiņai, atjaunojas lēnu, apmēram gada laikā. Plaušu virsma atjaunojas divu līdz trīs nedēļu laikā.

Ādas vecums: divas līdz četras nedēļas
Āda aizsargā mūsu ķermeni un ir pakļauta bojājumiem un piesārņojumam. Tādēļ tās ārējā kārta jeb epiderma atjaunojas katras divas līdz četras nedēļas. Tomēr, cilvēkam kļūstot vecākam, parādās grumbiņas, jo līdz ar gadiem āda zaudē kolagēnu un elastību.

Sarkano asinsķermenīšu vecums: četri mēneši
Tā ir organismam svarīga “transporta” sistēma, kas piegādā skābekli dzīvajiem audiem un izvada atkritumus. Sarkanie asinsķermenīši nolietojas četru mēnešu laikā. Pēc tam aknas izņem visu dzelzi, kas ir nepieciešams veseliem asinsķermenīšiem, atlikušās šūnas tiek iznīcinātas liesā. Ja sarkanie asinsķermenīši tiek zaudēti, organisms cenšas tos atjaunot.

Aknu vecums: pieci mēneši
Aknas tiek bagātīgi apgādātas ar asinīm, tām piemīt brīnišķīga spēja atjaunoties. Tas nozīmē, ka šis orgāns var turpināt savu pamatdarbību – izvadīt no ķermeņa kaitīgās vielas un toksīnus. Aptuveni 70% aknu apjoma regulāri “strādā”, bet 90% no tām atjaunojas vidēji divu mēnešu laikā. Ja rodas jautājums, kādēļ pat regulārs dzērājs reizēm spēj uzlabot aknu darbību, tad tas ir tādēļ, ka aknu šūnas dzīvo vidēji 150 dienas. Tiesa, atjaunoties spēj tikai veselas aknu šūnas.

Nagu vecums: seši līdz desmit mēneši
Nagi sastāv no šūnām, kas ir bagātas ar cietu proteīnu – keratīnu. Roku nagi aug par aptuveni 3,4 mm mēnesī, tas ir divreiz ātrāk nekā kāju nagi. Tas nozīmē, ka kāju nagi pilnībā atjaunojas aptuveni desmit mēnešu laikā, bet roku nagi – sešu mēnešu laikā. Arī jauniešu un vīriešu nagi aug ātrāk, iespējams, labākas asins cirkulācijas dēļ.

Matu vecums: trīs līdz seši gadi
Piedzimstot, mums ir aptuveni 100 000 matu folikulas. Matu vecums ir atkarīgs no garuma, taču vidēji tie aug par vienu centimetru mēnesī. Tipisks augšanas cikls vienam matam ir seši gadi sievietēm un trīs gadi – vīriešiem. Dienā izkrīt apmēram 100 matu. Uzacis un skropstas atjaunojas katrās sešās līdz astoņās nedēļās, bet regulāra uzacu izplūkāšana palēnina atjaunošanās ciklu. Mati uz ķermeņa izaug vidēji par 0,27 mm dienā.

Kaulu vecums: desmit gadi
Kauli pilnībā atjaunojas aptuveni desmit gadu laikā. Novecojušie kauli sadalās šūnās, ko dēvē par osteoklastiem, tos aizvieto kaulaudus būvējošās šūnas jeb osteoblasti. Veco un jauno šūnu “maisījums” kaulos ir atkarīgs no vecuma un veselības stāvokļa, piemēram, līdz ar gadiem atjaunošanās notiek lēnāk, kauli kļūst plānāki.

Tauku vecums: desmit gadi
Gadā pieaugušam cilvēkam atjaunojas aptuveni 10% tauku šūnu, proti, tās pilnībā nomainās vidēji desmit gados.

Sirds vecums: divdesmit gadu
Vēl nesen tika uzskatīts, ka sirds šūnas neatjaunojas. Taču Ņujorkas medicīnas koledžas pētnieki ir atklājuši, ka to faktiski visu laiku papildina un atjauno cilmes šūnas, tādējādi sirds šūnas cilvēka dzīves laikā atjaunojas trīs līdz četras reizes. Citi pētījumi liecina, ka ik gadu atjaunojas aptuveni 0,5-1% sirds šūnu.

Šķir nākamo lapu un uzzini, kuras divas ķermeņa daļas atbilst patiesajam vecumam!

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu