Reklāma

Katrs cilvēks klusībā cer, ka viņa vēlēšanās patiesi piepildīsies, un tikai retais spēj iedomāties, kādas īsti sekas var būt pat visvienkāršākajai vēlmei.

Negaidītais rezultāts var gan patīkami izbrīnīt, gan sagādāt sarūgtinājumu, gan – atnest pasaules slavu! Daudzu slavenu atklājumu un izgudrojumu pamatā bijušas pavisam vienkāršas sadzīviski prozaiskas vēlmes.

Kā Flemings atklāja penicilīnu
Tas notika 1928. gadā. Aleksandrs Flemings gatavoja publicēšanai rakstu par stafilokokiem un nodarbojās ar to koloniju izpēti. Zinātniekam bija paradums nekad neko neizmest, tāpēc viņa galds mūždien bija nokrauts ar dažādiem instrumentiem un netīriem laboratorijas traukiem.

Kādudien galds bija tik pilns, ka Flemings beidzot nolēma ieviest kārtību. Paņēmis rokās ar pelējumu pārklājušos kolbu, tā vietā, lai sabojātās kultūras izmestu, viņš sāka tās uzmanīgi aplūkot un pamanīja, ka baktērijas ap pelējumu ir izšķīdušas. Izrādījās, ka pelējums streptokokiem un difterijas nūjiņām ir nāvējošs.

Reklāma

Tā elementāra vēlēšanās sakārtot darbagaldu palīdzēja Flemingam atklāt antibiotiku penicilīnu, kas vēlāk zinātniekam atnesa Nobela laureāta laurus.

Kā Selma Lāgerlēva izdomāja nacionālo simbolu
1906. gadā Zviedrijas Izglītības departaments uzdeva rakstniecei Selmai Lāgerlēvai uzrakstīt skolas mācību grāmatu.

Bija iecerēts, ka tā varētu kļūt par papildu līdzekli ģeogrāfijas un vēstures pasniegšanai sākumklasēs. Taču rakstniece vēlējās, lai grāmata būtu interesanta, tāpēc sausa zinātniska izdevuma vietā sacerēja aizraujošu stāstu par maza puisēna piedzīvojumiem, ceļojot kopā ar meža zosīm.

Tā mācību grāmatas vietā radās brīnišķīgā pasaka par Nilsu Holgersonu, kas reizē bija arī stāsts par Zviedriju.

Zoss mugurā sēdošais Nilss kļuva par Zviedrijas nacionālo simbolu, bet grāmata – populāra visā pasaulē.

Kā zinātnieki radīja viagru
Angļu farmakologi nodarbojās ar sildenafīla citrāta izpēti un centās noskaidrot, vai tas der stenokardijas ārstēšanai. Zinātnieki ļoti vēlējās atrast zāles, kas efektīvi pastiprinātu asins pieplūdumu sirds muskulim.

Par spīti cerībām, viņiem nācās secināt, ka preparāts gandrīz nekādi neiedarbojas uz asinsriti, toties izraisa pastiprinātu asins pieplūdumu vīriešu dzimumorgānam. Tā bija pati negaidītākā no visām iespējamām blakusiedarbībām.

Par laimi, pētniekus tā ieinteresēja, un rezultātā pasaule ieguva vienu no spēcīgākajiem līdzekļiem pret erekcijas traucējumiem.

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu