Reklāma

Lai gan entomologi visā pasaulē skudras pēta jau gadu desmitiem, šie kukaiņi joprojām turpina sagādāt arvien jaunus pārsteigumus. Turklāt tie ir tik neparasti, ka liek zinātniekiem aizdomāties par kādu ļoti būtisku jautājumu: vai skudru uzvedību nosaka tikai instinkti, vai arī tām piemīt kolektīvais saprāts?

Par labu kolektīvā saprāta teorijai var liecināt angļu entomologu pārsteidzošie atklājumi. Viņi nāca pie atziņas, ka skudras savstarpēji cita citu apmāca, turklāt daļa šajā procesā ieņem skolotāju vietu, bet daļa ir skolnieki.

Šāds “darbaudzinātājs” var vest savus mācekļus uz vietu, kur atrodas barība. Turklāt – kas ir principiāli svarīgi – šā gājiena laikā nepārtraukti starp skolnieku un skolotāju pastāv abpusēja saikne. Ja pa priekšu ejošais skolotājs pamana, ka sekotājs atpaliek, tas samazina iešanas tempu, ļaujot skolniekam to panākt, bet, kad tas noticis, atkal pieliek soli.

Kad skolnieks ir aizvests uz konkrēto vietu un pēc tam atgriezies pūznī, viņš jau kļūst par skolotāju un nākamajā gājienā ņem sev līdzi citu, vēl neapmācītu skudru. Tā ģeometriskā progresijā pieaug to skudru skaits, kuras zina ceļu līdz barības vietai.

Reklāma

Nākamajā lapā lasi par skudru kara mākslu un augu selekcionēšanas prasmi!

Reklāma
loading...

Atstāt atbildi

Lūdzu atstāj komentāru
Lūdzu ievadi savu Vārdu